
Yllätyksiin voi varautua: Kun sähköt katkeavat
13.02.2025
Sähkökatkojen määrä vähenee ja niiden kesto lyhenee. Kokonaan sähkökatkot eivät kuitenkaan häviä. Sääilmiöt, tihutyöt, vahingot, laitteistojen vikaantuminen ja kyberhyökkäykset aiheuttavat sähkökatkoja myös tulevaisuudessa. Siksi katkoihin on syytä varautua.
Suurin osa suomalaisista sähkökatkoista on tuulien ja tykkylumien aiheuttamia. Luonnonilmiöiden aiheuttamiin vahinkoihin on suhteellisen helppo varautua, koska säätieteilijät osaavat ennakoida myrskyt ja lumisateet.
Kansalaiset sietävät aikaisempaa huonommin sähkökatkoksia, vaikka sähkönjakelun toimitusvarmuus paranee vuosi vuodelta. Kyselyiden perusteella vain noin neljännes suomalaisista sietää korkeintaan puolen tunnin mittaisen sähkökatkoksen. Samalla kymmenen prosenttia kansalaisista voi sopeutua jopa viisi päivää kestävään sähkökatkokseen.
Erot suhtautumisessa heijastelevat haja-asutusalueiden ja kaupunkien välisiä eroja. Maaseudulla sähkökatkokset ovat yleisempiä kuin kaupungeissa – niihin on totuttu ja niihin on varauduttu esimerkiksi oman aggregaatin avulla.
Onko vika kotona vai ulkona?
Kun valot sammuvat kotona tai kun televisio mykistyy, voi syynä olla talon sisällä sattunut vika tai talon ulkona – sähkönjakelujärjestelmässä – tapahtunut vaurio. Pimenikö koko talo? Palavatko valot ulkona tai naapurissa?
Jos kaikki vaikuttaa naapurissa normaalilta, voi syynä häiriöön olla omassa kodissa palanut sulake. Asian voi tarkistaa mittaritaulusta. Palanut sulake vaihdetaan uuteen tai lauennut vikakatkaisin käännetään auki-asentoon. Jos sulake palaa uudestaan, voi jossain laitteessa olla vika. Vikaantuneen kahvinkeittimen tai muun laitteen voi jäljittää irrottamalla laitteita yksi kerrallaan irti pistorasioista.
Jos kaduilla ja naapurustossa on pimeää, on alueella sähkökatko. Siitä ei tarvitse ilmoittaa oman alueen jakeluverkkoyhtiölle – he tietävät jo, että alueella ei ole sähköä. Jakeluverkkoyhtiöissä seurataan sähköverkkojen tilaa ympäri vuorokauden. Ei auta kuin odottaa, että sähköverkon vika korjataan ja että sähköt palautuvat.
Sähkökatkokartasta voi seurata reaaliaikaisesti, millä alueella on sähkökatkoja. Osoite on www.sahkokatkokartta.fi.
Sähköverkossa selvästi havaittavasta viasta, kuten ilmajohtojen päälle kaatuneesta puusta kannattaa ilmoittaa oman alueen jakeluverkkoyhtiölle.
Joskus sähköjohdolle kaatunut puu tai johdolle kertynyt painava lumikuorma voi painaa johdon lähelle maanpintaa. Alas painuneisiin sähköjohtoihin ei saa koskea eikä puita saa yrittää raivata johdoilta. Johdoissa saattaa kulkea sähköä. Riskinä on hengenvaarallinen sähköisku.
Jokainen voi varautua
Suomessa kansalaisia kehotetaan varautumaan kolmen päivän pituisiin häiriöihin. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokaa pitäisi olla varalla koko perheelle kolmeksi päiväksi. Parhaita ruoka-aineksia ovat sellaiset, joita voi syödä kypsentämättä tai jotka voidaan kypsentää retkikeittimellä, kaasugrillissä tai pihagrillissä.
Vettä ihminen tarvitsee kaksi litraa päivässä. Mehua ja limsaa on helppo varastoida.
Vauvoille varataan vauvojen ruokaa, vaippoja sekä pyllypyyhkeitä. Käsidesiä ja kosteuspyyhkeitä tarvitaan peseytymistä varten.
Kynttilät, tulitikut ja paristot antavat energiaa. Radion ja taskulamppujen toimivuus kannattaa tarkistaa aika ajoin. Matkapuhelinta varten tarvitaan varavirtalähde.
Veden noutamista varten hankitaan kannellinen sanko tai korkilla suljettava kanisteri. Lämpimässä makuupussissa on hyvä nukkua, jos asunto jäähtyy. Jos asunnossa on tulisija, varataan riittävästi kuivia polttopuita.
Kun myrsky on tulossa, siitä tiedotetaan etukäteen. Silloin apteekista haetaan riittävä määrä kipu- ja kuumelääkkeitä sekä sidetarpeita. Henkilökohtaisia lääkkeitä varataan vähintään kahden viikon annos. Auto tankataan.
Teksti: Petri Sallinen
Kuva: Antero Aaltonen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö
Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen
Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

#energiantuotanto #kaukolämpö #toimitusvarmuus
Suomalainen sähkön- ja lämmöntuotanto puhdasta
Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat edelleen viime vuonna. Puhtaan sähkön osuus kaikesta tuotetusta sähköstä oli 95 prosenttia. Myös kaukolämmön tuotannossa päästöt vähenivät edelleen 19 prosenttia ja maamme suosituin lämmitysmuot...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #turvallisuus
Nuohouksen laiminlyöminen voi johtaa rakennuspaloon
Tulisijan käytössä on omat sääntönsä. Piiput ja hormit on nuohottava säännöllisesti ja samalla tarkastetaan niiden kunto. Kun takkaa lämmitetään, on tärkeää huomioida paloturvallisuuteen liittyvät asiat. Jos nuohooja ei ole käynyt aikoihin,...