Vinkit turvalliseen verkkoasiointiin
04.10.2021
Kela, Keskusrikospoliisi ja Kyberturvallisuuskeskus kehottavat huolellisuuteen verkkopalveluihin kirjautumisessa. Rikolliset kalastelevat pankkitunnuksia suomalaisten pankkien ja Omakanta-palvelun nimissä.
Verkossa asioidessa kannattaa kiinnittää huomiota omiin toimintatapoihin sekä tunnistaa mahdolliset tietojenkalasteluyritykset. Asioi verkossa turvallisesti ja tunnista huijaukset. Kerro huijauksista myös läheisillesi.
Suomessa on keväästä lähtien ollut käynnissä aggressiivista tietojenkalastelua, jossa rikolliset ovat saaneet haltuunsa verkkopankkitunnuksia ja siten onnistuneet anastamaan rahaa yksityishenkilöiden pankkitileiltä.
Aidon näköisiä huijaussivustoja on ollut liikkeellä etenkin pankkien ja nyt myös Omakanta-palvelun nimissä. Kun uhri syöttää verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle, rikolliset saavat pääsyn uhrin verkkopankkiin.
Esimerkki Nordean nimissä liikkuvasta huijausviestistä.
|
Älä kirjaudu palveluihin suoraan verkon hakukoneesta
Pankkitietojen kalasteluun johtavia huijausviestejä levitetään tekstiviestitse ja sähköpostitse. Huijaussivustoille voi päätyä myös hakukonetuloksiin ujutettujen linkkien kautta.
Omakanta-palvelun kalastelusivulle päädytään tällä hetkellä nimenomaan hakukoneiden (esimerkiksi Bing, Google) kautta. Älä koskaan kirjaudu Omakantaan suoraan hakukoneesta.
Kaikille sivustoille ja palveluihin, joissa tarvitaan vahvaa tunnistautumista, kannattaa kirjautua kirjoittamalla sivuston osoite suoraan yläosan osoitekenttään, ei alempana olevaan hakukoneen tekstikenttään.
Jos epäilet pankkitietojesi joutuneen vääriin käsiin, ota välittömästi yhteyttä omaan pankkiisi ja tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.
Kirjoita palvelun osoite aina osoiteriville, älä alapuolella näkyvään hakukoneen hakuruutuun.
Turvallinen asiointi verkkopankissa
Näin kirjaudut verkkopankkiin turvallisesti:
– Kirjoita selaimen osoitekenttään pankin koko osoite.
– Tallenna verkkopankkisi osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
– Älä siirry pankin verkkosivuille hakukoneen tulosten kautta.
– Käytä pankin omaa mobiilisovellusta.
Turvallinen asiointi Omakannassa
Näin kirjaudut Omakanta-palveluun turvallisesti:
– Kirjoita selaimen osoitekenttään osoite kanta.fi, jonka kautta pääset kirjautumaan Omakantaan.
– Tallenna osoite selaimesi kirjanmerkkeihin.
– Älä kirjaudu Omakanta-palveluun suoraan hakukoneen tulosten kautta.
Omakannan käyttö on turvallista, kun noudatat kirjautumisessa näitä ohjeita. Omakannassa voit tarkastella omia terveystietojasi ja esimerkiksi pyytää reseptin uusimista. Omakannalla ei ole erillistä mobiilisovellusta.
Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi
Meistä jokainen voi huolehtia omista läheisistään jakamalla tietoa huijauksista ja auttamalla esimerkiksi verkkopankin käytössä, jotta kirjautuminen tapahtuu turvallisesti.
Rikolliset ovat onnistuneet varastamaan etenkin yli 60-vuotiaiden suomalaisten verkkopankkitunnuksia ja siirtäneet suuria summia uhriensa pankkitileiltä. Ilmiö koskee kuitenkin kaikenikäisiä, joten jokaisen on oltava tarkkana.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuvat: Scanstockphoto ja Ari J. Vesa
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö
Varmista talotekniikan säädöt
Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...
Energiajärjestelmässä merkittävä käänne
Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita
Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...