Valaise joulu turvallisesti

Valaise joulu turvallisesti

28.11.2019

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia.

Kunotat valoja käöön tarkasta niiden kunto aina silmämääräisesti. Tarkasta myös vanhat valot, joita on saatettu varastoida kosteissa, pölyisissä ja kylmissä varatoissa tai ne on purettu kovakouraisesti ja sullottu kasaan varastohyllyn nurkkaan.

Jos valoja joudutaan käsittelemään kylmissä olosuhteissa, varo taivuttelemasta johtoja liikaa. Pakkasessa kovettuneiden johtojen suojaavat eristeet saattavat vahingoittua liiallisesta taivuttelusta. 

Jos havaitset valoissa tai muuntajissa vikoja, johdoissa halkeamia tai muuta epäilyttävää, älä yritä korjata niitä itse. Rikkoutuneet valot pitää toimittaa ser-jätteen kierrätyspisteisiin.

 

Tarkasta yhteenkuuluvuus

Kun otat vanhoja valoja säilytyksestä käyttöön, varmista että muuntaja ja valosarja kuuluvat yhteen. Joskus muuntajat ja valosarjat saattavat sekoittua ja toisiinsa sopimattomien laitteiden yhdistäminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Parhaiten valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, jos niitä säilytetään niiden alkuperäisissä pakkauksissa.

Kaikkein vanhimmat valot eivät aina sovellu märkään ulkosäähän. Niitä ei ole myöskään suunniteltu nykyisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos et ole varma niiden soveltuvuudesta ulos, älä käytä niitä ulkona. Jos vanhojen sarjojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, on ne syytä korvata uusilla ja turvallisemmilla valoilla, jotka usein kuluttavat myös vähemmän sähköä.

 

Ulos vain ulkosarjoja

Valosarjat toimivat joko verkkojännitteellä tai muuntajan kautta pienjännitteellä. Nykyisin suurin osa valosarjoista kytketään muuntajan kautta. Muuntajalla toimivat valot ovat yleensä turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi. 

Kun viet valot ulos tai terassille, käytä vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Ulkokäyttöön valmistettujen valojen on oltava vähintään sateenpitäviä, IPx3 -luokkaa. IP-luokituksessa jälkimmäinen numero ilmaisee suojaustasoa vedeltä.

Mitä suurempi IP-numero on, sitä parempi on laitteen kosteussuojataso. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojaluokitus on IP44. IP-luokitus pitää löytyä myyntipakkauksesta ja se on yleensä myös muuntajassa tai muualla sarjassa. 

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos IP-merkintää ei ole lainkaan, on valot tarkoitettu käytettäväksi vain kuivissa sisätiloissa. Älä vie milloinkaan sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulos.

Valoista pitää löytyä myös CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. Jos nämä tiedot puuttuvat älä osta valoja tai palauta ne kauppaan. Uudet valosarjat ovat pääosin vähän kuluttavaa led-tekniikkaa. 

Led-valoilla on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten niiden toimiminen pienjännitteellä. Led-valot lämpenevät myös vanhoja hehkulampuilla varustettuja valosarjoja vähemmän ja vähentävät näin paloriskiä. Ledit myös kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät huolellisesti käytettynä hehkulamppuja kauemmin. Huolellinen käyttö on paikallaan, vaikka periaatteessa ledit kestävät kovempaa käsittelyä, koska niissä ei ole lasia. Johdot eivät kuitenkaan kestä välttämättä kovaa repimistä.

 


Turvallisuus etusijalle kausi- ja jouluvaloja hankkiessa.

 

Turvallisesti ulkona

Kaupasta saattaa löytyä myös ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja, joiden muuntaja on tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Pienjännitteisen valosarjan ohuet johdon voit vetää varovasti ulos esimerkiksi ikkunan kautta. Kun suljet ikkunan, katso ettei sulkeminen vahingoita johtoa. Vedä valosarjan johto ulos sellaisesta ikkunasta, jota ei jatkuvasti avata tai suljeta, silloin johtoon ei kohdistu jatkuvaa rasitusta. Pistorasiaan kytkettävää jatkojohtoa ei saa turvallisuussyistä vetää sisältä ulos.

Parasta on kutsua sähkömies asentamaan oma pistorasia ulkotiloihin, jos sellaista ei ole. Se takaa kausi- ja jouluvalojen, sähkögrillin ja -savustimen sekä sähkötyökalujen turvallisen käytön ulkona. Jos tarvitset ulkona jatkojohtoa, käytä vain ulkokäyttöön tarkoitettua johtoa, jossa on IP44 -luokitus.

Ulkona ei saa milloinkaan käyttää valkoista pvc-muovista sisäjatkojohtoa, koska se ei kestä pakkasta tai kosteutta.

Valoja voi käyttää piristämässä koko pimeää kautta. Niiden palamista kannattaa kuitenkin ohjata ajastimella. Valot voi hyvin sammuttaa päiväksi kun ei olla kotona ja sydänyöksi kun ei ole paljon ihmisiä liikkeellä.

 

Katkaise virta

Jos kausi- tai jouluvalot toimivat odottamattomasti tai jos joku on saanut niistä sähköiskun, kytke ne saman tien pois päältä. Opettele myös asunnon pääkeskuksen sijainti, jotta saat kytkettyä sähköt tarvittaessa nopeasti pois pääkytkimestä, jos valaistusta ei voi esimerkiksi sähköiskuvaaran vuoksi irrottaa pistorasiasta. 

Jos valosarjan tai minkä tahansa muun sähkölaitteen turvallisuus epäilyttää, pitää Tukes yllä markkinavalvontarekisteriä (http://marek.tukes.fi/) , josta voi tarkastaa mitkä laitteet ovat pistokokeina tai asiakkaiden ilmoitusten perusteella tehdyissä testauksissa osoittautuneet vaatimusten vastaisiksi. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan ole testattu eli epäilyttävistä laitteista kannattaa ilmoittaa Tukesille.


Muista:
•    Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
•    Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
•    Vaihda rikkinäinen lamppu ja varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.
•    Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan. Vanhempiin suojaamattomiin pistorasioihin voi hankkia erillisen suojalaitteen.
•    Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
•    Sammuta sisäkäytön valosarjat mennessäsi nukkumaan tai kun poistut asunnostasi pidemmäksi aikaa.
•    Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
•    Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Älä:
•    käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja/muuntajia ulkona.
•    kytke toisiinsa kuulumattomia valosarjoja ja muuntajia yhteen.
•    laita valosarjaan LED- ja hehkulamppuja sekaisin.
•    kytke muuntajaan enempää valosarjoja kuin mitä käyttöohje kertoo.
•    kytke sähköjä, kun valosarja on vielä paketissa.
•    poista tai vaihda lamppua, kun valaisimeen on kytketty sähköt.
•    ylikuormita jouluvalon muuntajaa, ja vältä jatkojohtojen ja adapterien käyttöä.
•    anna lasten leikkiä valosarjoilla.
•    käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.
 

Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Varmista talotekniikan säädöt

Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...

#lämpö #sähkö  

Energiajärjestelmässä merkittävä käänne

Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita

Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...