Kierrätä akut ja paristot turvallisesti

Kierrätä akut ja paristot turvallisesti

04.09.2020

Sähkölaitteiden ja akkujen kierrättäminen ja toimittaminen keräyspisteisiin on ekologisuutta. Vanhat laitteet kannattaa kierrättää jo turvallisuussyistä. Laitteita, akkuja tai paristoja keräyspisteisiin vietäessä on tärkeää lajitella ne oikein. Ainoa oikea paikka laitteille, akuille ja paristoille on virallinen kierrätyspiste, kotitalousjätteiden joukossa niitä ei saa hävittää.

Poikkeuksellisen kevään ja kesän aikana sähkö- ja elektroniikkalaitteita on palautunut kierrätykseen ennätysmäärä.

Samalla SER-keräyspisteisiin eli sähkölaitteiden kierrätyspisteisiin on päätynyt kasvavissa määrin myös irtoparistoja ja -akkuja, jotka ovat aiheuttaneet SER-keräysjärjestelmässä kesän aikana useita vaaratilanteita.

SER-keräykseen voi palauttaa paristoja ja akkuja vain, jos ne ovat edelleen paikoillaan laitteiden sisällä. Laitteesta irrotettuna paristo tai akku pitää palauttaa paristokierrätykseen.

 

SER-keräyspisteen yhteydessä usein myös akku- ja paristokeräyspiste

Useimmilla sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräyspisteillä palvelee myös erillinen paristojen ja akkujen keräyspiste. Jos et löydä oikeaa paikkaa, kysy henkilökunnalta neuvoa.

– Pyrimme yhdessä keräyspisteiden kanssa parantamaan ohjeistusta niin, että irralliset paristot ja akut eivät päätyisi SER:n eli sähkö- ja elektroniikkaromun sekaan, Arto Puumalainen SER-kierrätyksestä sanoo.

 

Teippaa akkujen ja paristojen navat poistaessasi ne laitteista

Oikosulkujen välttämiseksi paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata heti, kun ne poistetaan laitteesta. Jos akku on vääntynyt, pullistunut tai muuten vahingoittunut, erottele se muovipussiin tai ojenna mahdollisuuksien mukaan palautuspisteen henkilökunnalle.

– Kierrätykseen menevät akut kannattaa merkitä ja erotella muista jo kotona, ettei niitä myöhemmin ladata vahingossa. Kauan käyttämättömänä olleen tai vahingoittuneen akun lataus voi myös olla tulipaloriski, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä muistuttaa.

 


 

Lajittelu ehkäisee vaaratilanteita

Lajittelu on turvallisuussyistä erittäin tärkeää. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden seassa irralliset akut altistuvat helposti kolhuille, minkä seurauksena erityisesti litiumakut voivat kuumentua vaarallisesti ja sytyttää jopa tulipalon.

Akkutulipalot ovat erityisen vaarallisia siksi, että litiumioniakuista vapautuu palotilanteessa hengenvaarallisia kaasuja. Irtoparistojen ja -akkujen keräys, kuljetus ja kierrätysjärjestelmät on suunniteltu ottaen huomioon erilaiset turvallisuustekijät.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kaukolämpö #kotona  

Kaukolämmön merkitys on noussut

Kaukolämpö on ollut jo vuosia maamme merkityksellisin lämmitysmuoto. Sen merkitys on vain kasvanut energiamurroksen myötä. Kaukolämpö jatkaa uudistuen maamme suurimpana lämmitysmuotona tarjoten asiakkaille mukavuutta, varmuutta ja vakautta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämmitys  

Tarkasta lämmittimien ja termostaattien toiminta

Onko lämmitys otettu kesän saapuessa vain pois päältä? Onko lämmityslaitteet ja termostaatit jääneet huoltamatta ja tarkastamatta? Ei huolta, vielä ehtii tarkastaa lämmityksen kunnon.

#kaukolämpö #lämpö  

Miksi kaukolämpövesi on vihreää?

Myrkynvihreä lämmin vesi kadulla tai maastossa voi herättää levottomuutta. Kyseessä on kuitenkin vaarattomilla väriaineilla käsitelty kaukolämpövesi. Villin näköisen värin tehtävänä on paljastaa kaukolämpöverkon vuotokohdat.