Jäiköhän liesi päälle?

Jäiköhän liesi päälle?

21.02.2020

Moni sähköpalo voitaisiin välttää huolellisuudella sekä käyttämällä ja huoltamalla laitteita ohjeiden mukaisesti. Palovaroitin on halpa henkivakuutus.

Suomessa tilastoidaan vuosittain noin 2500 sähkölaitteiden aiheuttamaa rakennuspaloa tai palovaaraa. Reilusti yli kolmannes näistä aiheutuu liedestä tai uunista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että tavallisin tapaus on, että liesi unohtuu päälle. Keittolevy saattaa käynnistyä myös vahingossa; vaikkapa rollaattorin kahvan tai kissan tassun kosketuksesta. Osa onnettomuuksista johtuu siitä, että kuumalle liedelle on päätynyt vahingossa palavaa materiaalia lieden läheltä.

– Liesionnettomuudet voisi paljolti välttää olemalla huolellinen ja keskittymällä siihen, mitä tekee. Lieden ympäristö kannattaa myös pitää vapaana kaikista ylimääräisistä tavaroista.

 

Huolehdi palovaroittimista

Olennaisen tärkeää on huolehtia myös siitä, että asunnossa on riittävästi palovaroittimia ja että ne toimivat. Pelastustoimen ohjeistuksen mukaan asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 m2 kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Eteiseen tai kulkuväylälle asennettavan palovaroittimen lisäksi varoittimia suositellaan jokaiseen makuuhuoneeseen.

Keittiöön palovaroitinta ei kuitenkaan kannata laittaa, sillä tällöin se aiheuttaa helposti vääriä hälytyksiä.

 

Lieteen saa turvalaitteita

Markkinoilla on myös erilaisia turvaliesiä. Tavallisesti näissä voidaan määritellä maksimiaika, kuinka kauan liesi on kerrallaan päällä.

– Turvaliesien ongelma on se, että ihmiset käyttävät usein mahdollisimman pitkiä päälläoloaikoja. Ne eivät välttämättä tarjoa riittävää paloturvaa.

Saatavilla on myös erillisiä, lieden ja virransyötön väliin kytkettäviä turvalaitteita, jotka hälyttävät vaaratilanteessa ja sammuttavat virransyötön. Osa laitteista voi hoitaa myös ensisammutuksen.

– Liesiturvalaite on hyvä ratkaisu, jos vaikkapa jälkikasvu kantaa huolta yksin kotona asuvien iäkkäiden vanhempien kokkaamisista. Laitteet eivät ole kuitenkaan ihan halpoja.

Liesiturvalaitteiden asentamiseen vaaditaan yleensä laillistettu sähkömies.

 

Vialliset sähkölaitteet korjattavaksi

Lieden ja uunin (953 onnettomuutta) jälkeen pelastustoimen vuoden 2018 sähköpalotilastoissa tulevat ryhmät muut koneet tai laitteet (252), valaisin (197) ja kiuas (139). Omina kategorioinaan erottuvat myös esimerkiksi pyykinpesukone (58) ja astianpesukone (51).

Näissä ryhmissä sähköpaloja aiheuttavat ennen kaikkea vikaantuneet laitteet, mutta myös väärät käyttötavat.

– Perussääntö on, että jos sähkölaite toimii jotenkin poikkeavasti, niin vika kannattaa välittömästi korjata tai vaihtaa laite uuteen.

Sama periaate koskee myös valaisimia:

– Jos esimerkiksi loisteputkivalaisimen loisteputki vilkkuu, surisee ja lämpenee; niin putki ja sytytin on syytä uusia.

– Laitteita ei myöskään kannata käyttää ihan loppuun. Jos esimerkiksi mikroaaltouunin tehot alkavat hiipua, niin siitä on syytä luopua.

 

Käyttöohjeet kunniaan

Sähköpaloja voitaisiin vähentää myös ylipäätään käyttämällä ja huoltamalla sähkölaitteita niiden käyttöohjeiden mukaisesti.

– Sauna ei ole varastotila eikä siellä saa kuivata pyykkiä. Ongelmia on tullut esimerkiksi silloin, kun sauna laitetaan päälle etäohjauksella ja joku toinen onkin laittanut löylyhuoneeseen vaatteita kuivumaan.

Tärkeää olisi myös, että pyykki ja astiat pestäisiin valvotusti.

– Pesukonetta ei saisi jättää päälle ja lähteä itse käymään sillä aikaa ulkona.

Mutta positiivistakin kehitystä on havaittavissa:

– Uuden tekniikan ansiosta televisiot eivät enää juurikaan aiheuta sähköpaloja. Jos televisio nykyisin palaa, niin kyseessä on lähes aina vanha kuvaputkitelevisio.

 

Huomiota myös akkuihin

Erilaiset akut ja laturit eivät erotu sähköpalotilastoissa omana ryhmänään, mutta niidenkin käytössä vaaditaan huolellisuutta:

– Suosi tunnettujen brändien tuotteita; älä tilaa tuotteita EU:n ulkopuolelta

– Noudata käyttöohjeita

– Vältä akulla toimivan tuotteen ja akun kolhiintumista

– Hävitä vioittunut akku välittömästi

– Käytä ainoastaan tuotteeseen tarkoitettua laturia

– Lataa paloturvallisessa ympäristössä ja niin, että huomaat vikatilanteen

– Älä lataa akkuja ulkona pakkasessa

– Irrota laite laturista, kun lataus on valmis

– Kiinnitä erityishuomiota esimerkiksi leijulautojen, skootterien ja sähköpyörien isojen litiumioniakkujen oikeaan käyttöön ja säilytykseen.

Lähde ja lisätietoja: www.tukes.fi

 

Silmäys koko sähköjärjestelmään

Ylitarkastaja Jukka Lepistö TUKESista vinkkaa, että silloin tällöin olisi hyvä tarkastaa myös koko asunnon sähköjärjestelmä:

– Jos sähkömies tilataan kotiin vaikkapa jotain muuta työtä varten, niin kannattaa pyytää, että hän tarkistaisi samalla myös kodin pistorasiat, painikkeet ja sähköjärjestelmän jakokeskuksen. Ajan myötä esimerkiksi ruuvit saattavat löystyä ja johdot ja eristeet hapertua.

 

Teksti: Matti Välimäki

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Varmista talotekniikan säädöt

Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...

#lämpö #sähkö  

Energiajärjestelmässä merkittävä käänne

Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita

Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...