Toimiva lämmitysjärjestelmä on energiatehokkuuden perusta

Toimiva lämmitysjärjestelmä on energiatehokkuuden perusta

26.08.2022

Viilenevät illat ja yöt laittavat monet miettimään lämmitystä ja sen päälle kytkemistä. Toimiva ja helposti säädettävä lämmitysjärjestelmä on perusta energiatehokkuudelle ja viimeistään nyt kannattaa tarkastaa lämmittimien ja termostaattien toimintakunto.

Lämmitysjärjestelmän on syytä olla täydessä iskussa pakkaskauden alkaessa. Nykyisessä energiatilanteessa on entistä tärkeämpää, että lämmitysjärjestelmä toimii mahdollisimman energiatehokkaasti ja on myös tarkasti säädettävissä.

Jos järjestelmä on vanha, voi automatiikan lisäämisellä saavuttaa merkittäviä säästöjä. Alan ammattilaiset auttavat mielellään omien säästömahdollisuuksien selvittämisessä. Kaukolämpöyhtiöillä on tarjolla myös palveluita, jotka helpottavat oman lämmönvaihtimen ja lämmitysjärjestelmän kunnon selvittämisessä.

 

Tarkasta lämmittimien ja termostaattien toiminta

Kun on ajoissa liikkeellä ei tarvitse tyytyä hätäratkaisuihin, kun lämmitystä todella tarvitsee. Kannattaa myös muistaa, että huoltoliikkeillä ja asentajilla saattaa olla lämmityskauden alkaessa tavallista enemmän kiireitä.

Lämmitysjärjestelmää tutkiessa ja säätäessä on hyvä myös puhdistaa ilmanvaihtokojeen suodattimet ja vaihtaa ne tarvittaessa uusiin. Lämmin ja kuiva kesä on saattanut tuoda suodattimiin tavallista enemmän pölyä ja roskaa. Puhdista myös mahdollisesti ikkunoissa tai niiden puitteissa olevat ilmanottoaukot sekä ilmastoinnin huonekohtaiset venttiilit.

Kun ilmat todella viilenevät, muista myös napsauttaa ilmanvaihdon lämmönvaihtimen pelti kesäasennosta talviasentoon.

 

Säädä aste alemmas

Nyt kun energian kohtuullinen käyttö on erityisen tärkeää, on toimivaa järjestelmää helppo säätää asteen pari pienemmälle mukavuuden kärsimättä. Samalla säästyy merkittävästi rahaa ja koko maamme energiajärjestelmä toimii paremmin.

On myös tärkeää katsoa koko kiinteistön kuntoa ja etenkin ilmavuotoja. Etenkin ikkuna ja ovet on helppo tiivistää itse. Pienet lämpövuodot ovissa ja ikkunoissa tuovat asuntoon vedontuntoa, joka saa asunnon tuntumaan kylmemmältä kuin se onkaan. Kun nämä hallitsemattomat ilmavuodot ovat kurissa, riittää asunnossa alhaisempikin lämpö ja lämmitysautomatiikan on helpompi huolehtia lämmön tasaisuudesta.

 

Toimi näin lämmityskaudella

Astetta alempi sisälämpötila tuo jo viiden prosentin säästön lämmitysenergian kulutukseen. Alenna ensin reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista, kuten esimerkiksi rappukäytävistä, varastoista ja autotalleista sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti.

Asuinhuoneiden yhden asteen lämpötilan pudotus tuo merkittävää energiansäästöä maanlaajuisesti. Jos kaikissa asuintiloissa lasketaan lämpötilaa asteella, vastaa yhteinen energiansäästö jopa 90.000 sähkölämmitteiden omakotitalon vuosikulutusta.

Vähennä myös suihkussa käytettyä aikaa ja sammuta vesi esimerkiksi saippuoidessa, niin saavutat merkittävää energiansäästöä. Peseytymiseen riittää muutaman minuutin suihku.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö  

Varmista talotekniikan säädöt

Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...

#lämpö #sähkö  

Energiajärjestelmässä merkittävä käänne

Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita

Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...