Toimiva ilmanvaihto vaatii huolto- ja säätötoimia
25.10.2021
Huomaamattomasti ja varmasti toimiva Ilmanvaihto on tärkeä osa asuinmukavuutta. Ilmanvaihto jää kuitenkin usein liian vähälle huomiolle tärkeänä osana talon lämmitysjärjestelmää. Ilmastoinnin uusimisella nostetaan energiatehokkuutta ja asuinviihtyisyyttä.
Hyvä ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tuo myös kustannussäästöjä.
Asukkaiden määrä asunnossa voi vaihdella vuorokauden tai vuodenajan mukaan. Ilmanvaihdolle vaihteleva henkilökuormitus tuo asuntokohtaisia vaatimuksia.
– Ihmisten yhä yksilöllisempi elämänrytmi ja vakioaikataulun mukaan toimiva ilmanvaihto eivät ole paras yhdistelmä. Huoneistokohtainen, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustettu ilmanvaihto pystyy vastaamaan paremmin asukkaiden vaihteleviin tarpeisiin, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta.
Ilmanvaihto vaatii huolto- ja säätötoimia
Ilmanvaihtoa on säädettävä vuodenaikojen vaihtelun mukaisesti. Kuuman kesän ja kylmän talven asetukset eivät voi olla samat.
Erilaisilla ilmanvaihtojärjestelmillä säätö- ja huoltotoimet ovat erilaisia. Ne kannattaa aina tarkistaa ilmanvaihtojärjestelmän käyttöohjeesta ja opetella oman ilmastointilaitteen säätäminen ja puhdistaminen.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja koneellisella poistolla täydennetyissä ratkaisuissa pärjätään säätämällä tulo- ja korvausilmaventtiileitä vuodenajan tarpeiden mukaisesti. Jos venttiileissä on käytössä suodattimia, niin ne on puhdistettava tai vaihdettava säännöllisesti. Huomaa, ettei poistoilmaventtiilien asetusta saa muuttaa koneellisen poiston ratkaisuissa, mutta venttiilien puhdistus on tärkeää.
Kokonaan koneellisissa ratkaisuissa ei saa muuttaa tulo- eikä poistoilmaventtiileiden asetuksia, mutta venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta on tärkeää huolehtia vähintään pari kertaa vuodessa.
– Kausityöt ilmanvaihdon eri ratkaisuissa ovat erilaisia. Erityisesti taloyhtiöissä on tärkeää, että asukkaita säännöllisesti muistutetaan ilmanvaihdon oikeasta käytöstä ja siitä, mitkä huollot ovat asukkaan tehtävissä, Suur-Uski painottaa.
Taloyhtiöissä kannattaa harkita mallia, jossa taloyhtiö huolehtii huoneistokohtaisten ilmanvaihtolaitteiden kesä- ja talvisäätöjen tekemisestä ja samalla laitteiden puhdistamisesta ja suodattimien vaihtamisesta.
Ilmanvaihdon uudistamisesta hyötyjä
Ilmanvaihtojärjestelmän hyvä ylläpito ja uudistaminen on investointi asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen. Samalla saadaan parannettua ilmastoinnin energiatehokkuutta ja alennettua energiakuluja. Aikansa eläneen ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen on kannattavaa sekä sisäilman laadun että kustannusten kannalta.
– Liian monessa asunnossa tässä on puutteita ja korvausilmaa tulee rakenteiden tai postiluukun kautta. Jokaisen kannattaa katsoa kotonaan, mistä ilmaa tulee asuntoon ja mistä ilmaa poistuu. Ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa hengitämme, muistuttaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.
Modernit tarpeenmukaiset ilmanvaihtoratkaisut säästävät merkittävästi energiaa ja usein tarjoavat mukavimmat olosuhteet asumiseen. Koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa investointi ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon tuo säästöjä energiakuluihin ja usein myös asuinmukavuus paranee, kun ilmanvaihto tulee säädettyä kuntoon ja siirtyy entistä tarkempaan seurantaan.
Puhdasta ja terveellistä ilmaa tarpeen mukaan
– Nykyaikainen tarpeenmukainen ilmanvaihto tuottaa puhtaan ja terveellisen sisäilman asukkaan asumisen rytmin mukaan sinne, missä sitä tarvitaan. Järjestelmä myös laskee tehoa silloin, kun ilmanvaihtoon on vähäisempi tarve, toteaa johtaja Juhani Hyvärinen Taltekasta.
Lämmöntalteenotolla varustetussa ilmanvaihdossa voi olla myös uudistamisen paikka, jos laitteisto on palvellut jo vuosikymmeniä. Uudet laitteet tarjoavat sekä paremman hyötysuhteen lämmöntalteenotossa että paremmat säätöominaisuudet. Samalla saadaan säästöjä puhaltimien sähkönkulutuksessa, tuloilman lämmityksessä ja parannetaan näin asumisen energiatehokkuutta.
Ilmanvaihdon merkitys asumisen viihtyvyyteen ja osana talon lämmitysjärjestelmän kokonaisuutta jää usein liian vähälle huomiolle. Asuntoyhteisön hallituksen ja omakotitalon omistajan pitää arvioida, onko ilmanvaihtoratkaisu ajan tasalla ja asumisen tarpeiden mukainen vai seuraava uudistamisen kohde.
TEE TAI TEETÄ AINAKIN NÄMÄ HUOLTOTOIMET
– Puhdista venttiilit vähintään kaksi kertaa vuodessa.
– Vaihda tai vähintään puhdista suodattimet kahdesti vuodessa ilmanvaihtokoneesta ja korvausilmaventtiileistä, myös ikkunapuitteeseen asennetuista.
– Älä säästä suodattimissa, vaan vaihda ne, jos suodattimia ei saa puhdistettua tai ne ovat kuluneet.
– Imuroi ja pyyhi ilmanvaihtokone puhtaaksi suodattimien vaihdon yhteydessä.
– Muista myös vaihtaa ja pestä keittiön liesituuletin ja sen suodatin muutaman kerran vuodessa.
– Huolla ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenotto. Keskitetyssä järjestelmässä tulee huolehtia, että puhdistus kuuluu säännöllisesti huolto-ohjelmaan. Asuntokohtaisissa ilmanvaihtokoneissa voidaan lämmöntalteenottokenno irrottaa ja puhdistaa lämpimällä vedellä ja saippualla. Puhdistukseen ei saa käyttää paineilmaa. Asunto-osakeyhtiöissä kannattaa tämä lisätä huolto-ohjelmaan, jolla varmistetaan se, että työ tulee tehtyä. Lämmöntalteenottolaite kannattaa puhdistaa vähintään 2–3 vuoden välein.
– Tarkasta lämmöntalteenoton toiminta lämmityskaudella, käytä apuna asiantuntijaa.
– Ilmanvaihtokanavien puhdistus on syytä tilata vähintään 5–10 vuoden välein, useamminkin jos alueella on paljon pölyä ja muita epäpuhtauksia. Samalla ilmanvaihtomäärät kannattaa säädättää kohdilleen.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona #lämpö
Varmista talotekniikan säädöt
Lämpimästä syksystä huolimatta ovat talvi ja pakkaskelit pian täällä. Kodin lämmitys vie ison osan käyttämästämme energiasta ja on merkittävä kuluerä jokaiselle. Nyt viimeistään on aika tarkastaa kodin, taloyhtiön ja toimitilojen taloteknis...
Energiajärjestelmässä merkittävä käänne
Vahvistettujen tilastojen mukaan viime vuosi merkitsi käännettä sähkön ja lämmöntuotannon suhteessa. Sähkön tuottaminen lämmöntuotannon yhteydessä (CHP) väheni viidenneksellä. Samalla polttoon perustumaton lämmöntuotanto, jossa hyödynnetään...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Asumisen energiankäytöstä löytyy säästökohteita
Asuminen vie energiaa. Kotitalouden hiilijalanjäljestä noin kolmannes tulee asumisen energiakulutuksesta. Energiansäästöllä vähennät asumisen ympäristövaikutuksia ja säästät. Samalla kannattaa panostaa myös uusien energiamuotojen hyödyntämi...