Trendikkäät piirakat valmistuvat helposti juhannukseksi
22.06.2021
Helppous ja vaivattomuus ovat olleet piirakoiden valmistuksen trendeinä jo pitkään. Maistuisiko ”taivaallisen” ihana bebepiiras? Tai makuaisteja hivelevä Välimeren jauhelihapiirakka? Piirakat sopivat arkeen ja juhannusjuhlaan.
Alkaneen kesäkauden piirakoita voi valmistaa helposti. Sähköuunissa piirakat kypsyvät nopeasti ja kotikokin apulaisina toimivat oivat blenderi ja monitoimikone. Piirakan voi koristella tuoreilla yrteillä, kauden satovihanneksilla ja jälkiruokapiirakkaan sopivat marjat ja syötävät kukat.
Niin sanottu sisäänleivottu piirakka (calzone) sopii vaikkapa retkievääksi, sillä täytteet pysyvät hyvin piirakan sisällä. Maistuisiko juusto- tai vaikkapa tulinen tex mex -täytteinen kanapiirakka?
Erilaisia piirakkavuokia on runsaasti tarjolla. Kertakäyttöiset vuoat ovat myös käteviä, sillä piirakka sopii sellaisessa vaikkapa lahjaksi. Myös minipiirakoita on hauska tehdä ja sellaiset sopivat vaikkapa eväiksi tai illanistujaisiin.
Valion sisältöasiantuntija Laura Saukkonen kertoo, että sesonkiajattelu näkyy myös piirakkatrendeissä.
Alkukesästä leivotaan usein raparperipiirakkaa, juhannuksen aikoihin siirrytään mansikkaisiin makuihin ja heinäkuussa on jo mustikoiden aika. Kotikokkia hemmotellaan myös tuoteuutuuksilla, joista esimerkiksi uusi paistonkestävä Valio vaniljakreemi on mainio valinta makeisiin piirakoihin.
Tuttuja suosikkipiirakoita tuunataan myös.
– Jauhelihapiirakka voi kuulostaa hieman arkiselta, mutta pienellä tuunauksella se taipuu myös juhlaan. Tästä esimerkki on herkullinen Välimeren jauhelihapiirakka, jonka täytteestä löytyy paitsi jauhelihaa, myös munakoisoa, oliiveja ja salaattijuustoa.
Erityisruokavalioista iloa kaikille
Nykyään piirakoita tehdään hyvinkin erilaisin pohjiin ja tarpeisiin.
– Uskomme, että erityisruokavaliot halutaan huomioida jatkossa ilman, että asiasta tehdään numeroa. Erityisesti juhlatarjoilujen valmistamista helpottaa, kun tarjottavat mietitään mahdollisimman monelle maistuvaksi.
Ihanan mehevä gluteeniton raparperipiirakka saa pinnalleen jugurttitäytteen, jossa raparperin kaverina maistuu rosmariini.
Gluteeniton raparperipiirakka
Raparperien aika on parhaimmillaan. Ihanan mehevään gluteenittomaan raparperipiirakkaan sopii jugurttitäyte, jossa raparperin kaverina maistuu viehättävä rosmariini.
Ainekset:
1 ½ dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaurajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl esimerkiksi Valion Oivari8ini juoksevaa
100 g turkkilaista jugurttia
Täyte:
5 dl raparperipaloja
1 ½ dl fariinisokeria
300 g turkkilaista jugurttia
1 rkl rosmariinia hienonnettuna
1 kananmuna
Helposti sähköuunissa
1. Vaahdota fariinisokeri ja munat. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Lisää muna-sokerivaahtoon kuivat aineet, Oivariini ja jogurtti. Sekoita nopeasti tasaiseksi.
3. Kaada taikina voideltuun, korkeareunaiseen piirasvuokaan (ø 25–27 cm).
4. Pilko raparperit n. ½ cm paloiksi ja sekoita joukkoon fariinisokeri. Sekoita omassa kulhossa jogurtti, rosmariini ja muna.
5. Ripottele raparperipalat taikinan päälle ja lusikoi jogurttitäyte raparpereiden päälle.
6. Paista 175 asteessa n. 30–40 minuuttia.
Resepti Jaana Tolonen, kuva Reetta Pasanen, stailaus Raisa Laine.
Välimeren jauhelihapiirakka
Pohja:
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 pussi (150 g) cheddar raastetta
2 tl kuivattua oreganoa (yrttejä voi kuivattaa kätevästi sähköuunissa talvea varten)
Täyte:
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 munakoiso
1 rkl voita
700 g naudan jauhelihaa
1 ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 dl oliiveja
1 prk (180 g) salaattijuustokuutioita
2 prk (à 2,5 dl) ruokakermaa sweet chili
4 kananmunaa
1 pussi (150 g) cheddar raastetta
Viimeistelyyn:
rucolan lehtiä
Valmistus:
1. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot sekaisin. Sekoita joukkoon juustoraaste ja oregano.
2. Painele taikina tasaiseksi ja kauli tai taputtele leivinpaperille uunipellille.
3. Hienonna sipulit kätevästi blenderillä ja kuutioi munakoiso. Kuullota pannulla voissa. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Mausta. Levitä seos pellille taikinalevyn päälle. Lisää pinnalle oliivit ja valutetut salaattijuustokuutiot.
4. Sekoita ruokakerma, kanamunat ja juustoraaste. Kaada täytteiden päälle.
5. Paista sähköuunin alaosassa 200 asteessa n. 35 min.
6. Viimeistele jauhelihapiirakka tuoreella rucolalla ennen tarjoilua.
Resepti Jaana Tolonen, kuva Katri Kapanen, stailaus Sanna Kekäläinen.
Bebe piirakka
Klassiset bebe-leivokset piiraan muodossa. Helppo piiras syntyy valmiista taikinapohjasta sekä vaivattomasta vanilja-voikreemistä. Lopputulos on ihanan makea herkku kahvipöytään.
Pohja:
1 pkt (380 g) valmista piirakkataikinaa makean leivontaan. Esimerkiksi Myllyn Paras tai Sunnuntai.
Täyte:
1 prk (200 g) vaniljakreemiä
100 g voita huoneenlämpöisenä
Kuorrutus:
2 rkl (kuumaa vettä)
3 dl tomusokeria
Tippa vihreää elintarvikeväriä (colour splash pastaväri lehdenvihreä) ja koristeluun nonparelleja.
Valmistus:
1. Sulata taikinapohja. Painele voidellun irtopohjaisen piirakkavuoan (ø 23 cm) pohjalle ja reunoille. Tai kauli jauhotetulla pöydällä ja nosta vuokaan.
2. Levitä pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle kuivattuja herneitä (ns. paistoherneitä) tai tee foliosta ohut rulla ja painele se reunoille. Näin reunat pysyvät paistossa siististi paikoillaan. Paista pohjaa 200 asteessa sähköuunissa noin 10–15 min. Jäähdytä pohja.
3. Vaahdota vaniljakreemi sauvasekoittimella ja huoneenlämpöinen voi keskenään sähkövatkaimella. Levitä kreemi jäähtyneelle piirakkapohjalle, tasoita pinta. Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen jähmettymistä.
4. Sekoita tomusokeri ja kuuma vesi tasaiseksi seokseksi. Värjää haluamallasi elintarvikevärillä.
5. Levitä kuorrute piiraan pinnalle ja koristele nonparelleilla. Säilytä jääkaapissa.
Resepti Jaana Tolonen, kuva Katri Kapanen, stailaus Sanna Kekäläinen.
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.