Pakastin sulaksi pakkasella
07.01.2022
Parhaatkin pakastimet vaativat välillä huolenpitoa ja sulatusta. Pakkaskausi on parasta aikaa pakastimen kunnosta huolehtimiseen, kun pakastetut tuotteet on helppo säilyttää kylmässä parvekkeella, terassilla tai muissa tiloissa, jotka ovat kylmiä.
Pakastin on hyvä sulattaa viimeistään silloin, kun sen seinäpintoihin tai koreihin on muodostunut huurretta. Laite kannattaa joka tapauksessa tarkastaa vuosittain, vaikka se olisi automaattisulatteinen.
Sammuta aluksi pakastin. Nosta pakastimen laatikot ulos ja tyhjennä pakastin kokonaan. Poista kaikki pakasteet ja laita ne esimerkiksi sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin tai kylmälaukkuihin.
Pakkaskaudella pakasteet voi myös kantaa vaikka kassissa ulos terassille tai parvekkeelle, kunhan katsoo etteivät eläimet pääse niihin käsiksi. Tärkeintä on, etteivät pakasteet pääse sulamaan.
Nopeuta sulamista kuumalla vedellä
Kun pakastin on tyhjä, jätä sen ovi auki. Nopeuta jään sulattamista laittamalla pakastimen alaosaan astia, joka on täytetty kuumalla vedellä. Jos pakastimeen on kertynyt runsaasti jäätä tai jäälevyjä, kerää ne pois ennen sulamista.
Erityisen tärkeää on valvoa, että pakastimen pohjalle sulava vesi valuu pohjan aukon tai etuosasta avattavan kourun kautta pakastimen ulkopuolelle sijoitettavaan astiaan. Seuraa sulamista ja varmista, ettei vettä pääse lattialle aiheuttamaan kosteusvahinkoja.
Jos pakastimessa ei ole vedenpoistoreikää tai kourua, kuivaa vesi pois pakastimen pohjalta ja estä esimerkiksi etureunaan laitettavalla rätillä tai pyyhkeellä veden pääsy asunnon lattialle. Vaikka pakastimessa on vedenpoistoon tarkoitettu kouru, on hyvä kuivata pohjaa sulatuksen aikana myös imukykyisellä liinalla.
Älä jätä pakastinta koskaan sulamaan itsekseen, vaan tarkkaille, että sulamisvesi menee astiaan ja kuivaa ylimääräinen vesi säännöllisesti pois.
Pyyhi ja kuivaa lopuksi pinnat
Kun pakastin on sulanut, pyyhi se puhtaaseen astianpesuveteen kostutetulla siivousliinalla. Pese myös pakastimen irrotettavat hyllyt, korit ja muut irto-osat. Pyyhi pakastin sekä muut pestyt osat kuiviksi ja anna lopunkin kosteuden kuivua kunnolla ennen kuin kytket pakastimen päälle.
Tässä yhteydessä on hyvä siirtää pakastinta ja imuroida pölyt pois sen takaa ja alta.
Kun pakastin on kuivunut, kytke se pakastinkytkennälle ja anna kylmetä hetki. Lajittele sen jälkeen pakasteet omiksi ryhmikseen ja aseta ne järjestyksessä takaisin pakastimeen.
Hävitä liian vanhat pakasteet. Muista kytkeä pakastin takaisin normaalitilaan, kun se on saavuttanut -18 asteen lämpötilan.
Puhdas ja sulatettu pakastin toimii varmemmin ja kuluttaa myös vähemmän sähköä.
Vinkkejä pakastamiseen
• Kun pakastat suuria määriä, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä laskeaksesi laitteen -24 asteen pakastuslämpötilaan.
• Pakkaa tuotteet tiiviiseen, kullekin tuotteelle soveltuvaan pussiin tai rasiaan.
• Annostele tuotteet kertakäyttöeriin. Merkitse pakkaukseen helposti luettavasti sisältö ja pakkauspäivä.
• Siirrä elintarvikkeet pakastimeen vasta, kun ne ovat jäähtyneet hyvin.
• Siirrä pakastin -18 asteen säilytyslämpötilaan noin vuorokauden kuluttua.
Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.