Nyt on ruudulla kokoa!
24.09.2020
Syksyn tullen isot 70–85 tuuman 4k-tarkat televisiot saapuvat koteihin. Hypertarkka 8k-kuva alkaa myös houkutella kuluttajia.
Miltä tuntuisi 85-tuuman hypertarkka 8k-televisio olohuoneessa? Mahtava elämys? Kyllä – mutta 8k-tekniikan tie kotikatsomoon on vielä mutkainen.
Ennen ostoryntäystä isojen 8k-televisioiden hintojen pitäisi puolittua nykyisestä noin 4000–7000 euron keskihinnasta. Aitoa 8k-sisältöä ei myöskään ole tarjolla, ja esteenä on myös korkea 300–800 watin sähkönkulutus.
Siksi kuluttajan valinta kohdistuu 70–85 tuuman kokoluokassa vielä 4k-mallistoon. Tarkkuutta ja värikylläisyyttä riittää ja 4k-sisältötarjontaa on runsaasti. Ja energiankulutus pysyy paremmin aisoissa.
4k-tarjousmetsästys kannattaa
Tarjousten metsästystä ei kannata jättää vain Black Friday:n rajatun valikoiman varaan. Nettikaupat tekevät hyviä tv-tarjouksia jopa viikoittain. Tarjolla on viime vuosien huippumallistoa, ja kuvan laatu vaihtelee hyvästä erinomaiseen.
Kotimaisten nettikauppojen elokuun tarjouksista löytyi kiinalaisen TCL:n 65-tuumainen 4k-televisio 450 eurolla. Samsungin, LG:n, Philipsin ja Sonyn saman kokoluokan mallit vilahtivat paria sataa hinnakkaampina.
Isommat 70–75 tuuman kokoluokan samojen valmistajien tv-tarjoukset haarukoivat 700–1300 euron välillä. 85-tuuman sarjassa parhaat tarjoukset olivat 1800–2500 euroa.
Pienemmät 55-tuumaiset 4k-televisiot maksoivat edullisimmillaan vain 250–400 euroa. OLED-mallien osalta 55-tuuman 4k-television sai omakseen 700–900 eurolla, ja 65-tuumainen 4k-OLED siirtyi ostoskärryyn 1200–1500 euron haarukalla.
TV:n käyttö kasvaa
Finnpanelin mittauksen mukaan suomalaiset katsoivat viime vuonna televisiota keskimäärin 2 tuntia ja 42 minuuttia päivässä. Tv:n ääressä päivittäin vietetty aika kasvoi kuitenkin 3 tuntiin ja 23 minuuttiin.
Päivittäinen käyttöaika kasvaa myös tänä vuonna, vaikka samalla tavallisten tv-lähetysten eli niin sanotun lineaarisen tv:n osuus katsomisajasta vähenee. Ilmiö on kansainvälinen ja johtuu suoratoiston yleistymisestä sekä viihteen ääreen ajavasta koronapandemiasta.
Finnpanelin mukaan Netflix ja Youtube keräsivät vuodenvaihteessa 15–24-vuotiaiden suomalaisten katseluajasta yli puolet. Ikäluokka seuraa suoratoistoa pääosin tietokoneelta ja älypuhelimelta. Koko väestön osalta suoratoisto tv-ruudulta taas dominoi 83-prosenttisesti.
Television rooli laajenee
Television rooli on selkeästi muutostilassa, sillä tv:tä käytetään yhä enemmän näyttönä tietokone- ja konsolipeleissä sekä Tiktok-videoiden, valokuvien ja Spotify-musiikin muokkauksessa niin kotona kuin ammattimaisestikin.
Lisäksi kodeista löytyy kasvavassa määrin useampia televisioita eri käyttöä varten. Olohuonetv:n ohella kiinteistöön saattaa kuulua makuuhuonetelkku, mökkitelkku, keittiötelkku, lastenhuoneen telkku ja kotiapulaisen telkku.
Tietokoneeseen ja läppäriin liitetty tv-ruutu tehostaa myös kodin etätyöpisteen videoneuvottelujen ergonomiaa. Monitv-ympäristöissä huokeimmatkin tarjoustelevisiot ajavat asiansa riittävän hyvin.
Olohuonetelevision laatuun panostetaan eniten. Hinnan kasvaessa saa paremman kontrastin, laajemmat katselukulmat, kirkkaammat värit, tarkemman liiketoiston, tehokkaamman kuvaprosessorin sekä monipuolisemmat suoratoistomahdollisuudet.
8k kolkuttaa ovelle
LG:n, Samsungin ja Sonyn 8k-televisioita on saatavissa jo tusina 75–85 tuuman kokoluokassa. Hinnat vaihtelevat 2500–12000 eurossa keskihaarukan sijoittuessa 4000–7000 euron tuntumaan.
Samsungin 75 tuuman QE75Q800 toimii hyvänä esimerkkinä 8k-tekniikan ominaisuuksista. Hintaa mallilla on noin 4500 euroa.
Näyttö perustuu Samsungin kehittämään QLED-tekniikkaan, joka tuottaa laajat katselukulmat ja syvät mustat. Mustan toisto yltää jopa OLED-paneelien tasolle. QLED-tekniikan etuna on silti edullisempi hinta ja hdr-laajasävykatselussa tarvittava voimakkaampi värien kirkkaus.
Kvanttipiste-tekniikka toistaa koko väriavaruuden 100-prosenttisesti sekä kirkkaissa että tummissa kohtauksissa. Lisänä käytetään 8k Quantum -prosessoria, joka optimoi värit, kirkkauden ja äänentoiston dynaamisesti katselun aikana.
Aitoa 8k-sisältöä tarvitaan
Samsung skaalaa alemman tarkkuuden kuvan 8k-tarkaksi tekoälyn avulla. Yksityiskohtia se ei lisää, mutta auttaa terävöittämään kohteet paremmin. Suoratoistovalikosta löytyvät Areena, Ruutu, Netflix, Youtube, HBO Nordic, Viaplay, MTV, Apple TV, Amazon, Spotify ja nettiselain.
Malli tukee neljää hdmi-liitäntää ja kahta usb-liitäntää. Muita ominaisuuksia ovat ethernet, bluetooth, wifi, ääniohjaus ja optinen äänilähtö. Läppärin ja älypuhelimen näyttö voidaan myös peilata ruutuun.
Pelitila reagoi nopeasti, joten pelikäyttö sujuu hyvin. Erityispiirteenä on tv:n käyttö taustakuviin silloin, kun tv:tä ei katsella. Asennus voi kuitenkin olla haastavaa ja kantamiseen tarvitaan kaksi henkilöä, sillä tv painaa 43 kiloa.
Sähkönkulutus on suurehko 404 wattia, mutta tv:n tuottama lisälämpö voi tuntua talvi-iltoina miellyttävältä. Suurin heikkous hinnan ohella on aidon 8k-sisällön puute, jota on luvassa vasta ensi vuonna.
Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: FREEPIK
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.