Nyt on entistä fiksumpaa säästää energiaa

Nyt on entistä fiksumpaa säästää energiaa

23.09.2022

Energiansäästö on aina järkevää, niin oman lompakon kuin ilmastonkin takia. Tänä syksynä sen merkitys korostuu entisestään.

Ukrainan sodan takia länsimaat pyrkivät irtaantumaan nopeutetulla aikataululla venäläisestä fossiilisesta energiasta. Koko energia-ala on murroksessa; myös sähkön hinta on noussut merkittävästi. Energian säästäminen on entistä ajankohtaisempaa.

Tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta muistuttaa, että usein kotitaloudet pystyvät pienentämään energiakulutustaan ja energiamenojaan jo varsin helpoilla ja yksinkertaisilla keinoilla asumismukavuudesta tinkimättä.

 

Villasukat kunniaan

Motiva, valtion kestävän kehityksen yhtiö muistuttaa nettisivuillaan, että tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on hieman yli 21 astetta. Makuuhuoneessa nukkuu paremmin, kun lämpötila on tämän allekin. Varastossa suosituslämpötila on 12 ja autotallissa 5 astetta. Yhden asteen lasku lämpötilassa merkitsee noin 5 prosentin laskua lämmityskuluissa.

Lämpötilaa kannattaa alentaa erityisesti niissä tiloissa, joissa ei oleskella paljon. Samalla on kuitenkin syytä huolehtia peruslämmöstä, jotta rakenteet pysyvät kuivina ja kunnossa.

– Nyt on hyvä aika tarkistaa myös termostaattien oikea toiminta sekä ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Tuuletukset kannattaa pitää lyhyinä. Lämpöviihtyvyyteen kannattaa vaikuttaa pikemminkin vaatetusta kuin huonelämpötilaa nostamalla, Tarja Marjomaa lisää.

Hän vinkkaa myös pienestä investoinnista, joka saattaa maksaa itsensä nopeasti takaisin.

– Jos omakotitalossa, jossa on koneellinen ilmanvaihto, ei ole lämmön talteenottoa, tämän pystyy lisäämään vanhaankin taloon. Remontin avulla voi säästää paljon.

Ilmalämpöpumpusta on erityisen paljon iloa sähkölämmitteisissä asunnoissa. Laitteen käytössä on kuitenkin omat niksinsä. Kannattaa esimerkiksi huolehtia, että ilmalämpöpumppu ei ala automaattisesti viilentää asuntoa uunia tai takkaa käytettäessä.

– Myös lattialämmityksen oikea taso kannattaa tarkistaa. Lattia ei saa tuntua kuumalta, vaan ennemminkin haalealta.

 

Vedenkulutus järkeväksi

Kotitalouksilla on usein runsaasti mahdollisuuksia pienentää myös veden käyttöön ja veden lämmittämiseen liittyviä kulujaan.

– Jos esimerkiksi pientalossa yösähkö on edullisempaa kuin päiväsähkö, lämminvesivaraajan lämmitystä kannattaa yrittää ajoittaa yöaikaan, Marjomaa vinkkaa

Jokaisessa kotitaloudessa on hyvä tarkistaa vesikalusteiden kunto. Vuotavan hanan tai wc-istuimen pikkuriikkisistä puroista syntyy ajan myötä iso virta.

Kodeissa kannattaa myös miettiä lämpimän suihkun pituutta.

– Viiden minuutin päivittäinen suihku maksaa vuositasolla keskimäärin 150 euroa. Viidentoista minuutin suihkusta tuleekin hintaa jo 450 euroa.

Marjomaa muistuttaa, että suihkuihin on saatavissa virtausta sääteleviä säästösuuttimia.

– Suihku kannattaa myös aina sulkea siksi ajaksi, kun laittaa hiuksiinsa shampoota.

 

 

Pese täysiä koneellisia

Astianpesukoneen ja pesukoneen käyttöä optimoimalla voi säästää niin vesi- kuin sähkökuluissa.

– Tärkeää on esimerkiksi pestä mahdollisimman täysiä koneellisia.

Sekä astianpesukoneen että pesukoneen tarvitsemasta sähköstä suurin osa kuluu veden lämmitykseen, joten niissä on järkevää suosia alhaisempia lämpötiloja hyödyntäviä ohjelmia.

– Koneissa on ylipäätään paljon ohjelmia erilaisiin tarkoituksiin. Niihin kannattaa tutustua eikä käyttää aina vain sitä yhtä ohjelmaa, johon on kenties tottunut.

Samaan aikaan on kuitenkin hyvä huomioida, että energiansäästöohjelmat voivat kestää jopa tunteja, eikä koneita ole turvallista jättää käymään valvomatta. Lisäksi pitkissä ohjelmissa vaatteisiin kohdistuu tavallisesti enemmän tekstiiliä kuluttavaa mekaanista liikettä.

Paikallaan voi olla myös pohtia, tarvitseeko vaate aina välttämättä pesua. Monesti vähän käytetyn vaatteen voi laittaa vain hetkeksi ulos tuulettumaan ja raikastumaan. Jatkuva turha peseminen vähentää tietenkin osaltaan myös vaatteiden kestoikää.

Monella on tapana esipestä astianpesukoneen astiat.

– Astianpesukoneeseen laitettavia astioista kannattaa kaapia pois irtolika, mutta niitä ei ole tarpeen esipestä käsin. Poikkeuksen muodostaa ehkä vain puoliksi tai kokonaan kuivunut puurolautanen, Marjomaa linjaa.

 

Uudenlaista liikkumista

Myös liikkumista kannattaa miettiä ja suunnitella entistä tarkemmin.

– On hyvä pohtia, milloin matka olisikin mahdollista tehdä yksityisauton sijasta julkisilla liikennevälineillä, kimppakyydillä, pyörällä, sähköpyörällä tai kävellen. Lisäksi ajoja kannattaa keskittää niin, ettei kävisikään kaupassa monta kertaa viikossa, vaan ehkäpä vain kerran ja ostaisi silloin kaiken tarvitsemansa, Tarja Marjomaa miettii.

 

Lisää vinkkejä:

– Hyödynnä laitteiden aikaohjauksia. Pyri käyttämään paljon sähköä kuluttavia laitteita erityisesti silloin, kun tarjolla on runsaasti edullista uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä.

– Pienlaitteet ovat energiapihejä. Teevesi kannattaa keittää vedenkeittimellä eikä liedellä. Airfryer päihittää monessa tehtävässä uunin.

– Onko jääkaappisi oikein sijoitettu ja huollettu? Mikäli jääkaapin takana ei ole riittävästi tilaa ilmankiertoa varten tai jos laitteen takaseinä on pölyinen, jääkaappi joutuu käymään usein. Se saattaa tällöin myös rikkoutua helpommin.

– Älä laita jääkaappiin tai pakastimeen lämpimiä ruokia, vaan anna niiden jäähtyä ensin kunnolla.

– Älä pidä saunaa turhaan päällä, vaan mene sinne heti, kun se on valmis. Harkitse myös, pitääkö lämpötilan olla välttämättä 100 astetta, vai riittäisivätkö hieman leppoisammat löylyt.

– Älä pese kierrätykseen tarkoitettuja ruokapakkauksia kuumalla vedellä, vaan huuhtaise ne vain nopeasti kylmällä vedellä.

 

Suunnitelmallisuus auttaa ruokaostoksilla

Kun ruuan hinta on kallistunut jyrkästi, kauppakassin sisältö kannattaa miettiä entistä tarkemmin. Ruokahävikille on aika heittää hyvästit.

Norjalainen lohi on kallistunut kymmeniä prosentteja, samoin esimerkiksi kahvi ja kananmunat. Tulevana talvena ei ehkä popsita ihan joka päivä Espanjasta lennätettyjä mansikoita.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen muistuttaa, että jokainen voi pienentää ruokamenojaan suunnitelmallisuudella tekemällä esimerkiksi etukäteen monen päivän kauppalistan.

– Kun lisäksi valmistaa ruokaa itse, se tulee halvemmaksi kuin puolivalmisteiden suosiminen. Vaikka myös perunan tai jauhojen kaltaiset peruselintarvikkeet ovat kallistuneet, niin niiden kilohinnat ovat silti melko edullisia.

Suunnitelmallisuus on tärkeää myös sikäli, että se on avain ruokahävikin pienentämiseen. Ruoan heittäminen pois on aina epäekologista. Nyt se tuntuu aikaisempaa kovemmin myös lompakossa.

 

Ekologista ja edullista

Ruokalaskuaan voi pienentää myös suosimalla kotimaisia sesongin mukaisia raaka-aineita sekä muuttamalla ruokavaliotaan kasvispainotteisemmaksi – ja samalla ekologisemmaksi.

– Kotimaisista juureksista, esimerkiksi kaalista, punajuuresta, porkkanasta ja palsternakasta on moneksi. Myös kotimainen herne on erityisen hyvä, laadukas ja halpa raaka-aine, Tuovinen vinkkaa.

Lihansyöntiä voi vähentää halutessaan myös varsin helpolla ja huomaamattomalla tavalla:

– Jos on sitä mieltä, että lihamakaronilaatikossa pitää olla lihaa, niin jauhelihaa voi laittaa vain puolet totutusta ja loput soijarouhetta. Ruuassa on kuitenkin tällöin vielä voimakas lihan maku.

 

 

Kalatiskillä harkintaa

Kalatiskillä on hyvä muistaa, että kotimaassa kasvatettu kirjolohi, joka sekin on toki hinnoissaan, on selvästi norjalaista merilohta ekologisempi vaihtoehto.

Ympäristötietoinen kuluttaja suosii erityisesti kotimaisista särkikaloista valmistettuja säilykkeitä.

– Särkisäilykkeissä on paljon makuvaihtoja, valittavissa on vaikkapa leppäsavustettua tai valkosipulilla maustettua kalaa. Hinnatkin ovat jo aika lähellä tonnikalasäilykkeitä.

WWF:n kalaopas, joka käyttää opastavia liikennevaloja, auttaa kuluttajaa tekemään vastuullisia kalavalintoja (wwf.fi/ruoka/kalaopas).

 

Kerralla enemmän

Uuniruokaa tai keittoa kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä. Samaa ruokaa voi syödä useampanakin päivänä tai osan siitä voi laittaa pakastimeen. Kerralla enemmän -periaate vähentää tietenkin myös arjen kiireitä.

– Pieni nahistuminen kasviksissa ei haittaa, vaan kasvikset voi käyttää vaikkapa keitossa.

Kauppojen tarjouksia kannattaa tietenkin hyödyntää, kun niitä osuu kohdalle.

– Monen työelämässä mukana olevan elämä on kuitenkin niin kiireistä, että siihen ei välttämättä sovi tarjousten perässä juokseminen.

Tuovinen korostaa, että vaikka ruuan hinta on noussut, kenenkään ei kannata tinkiä hyvästä ja ravitsevasta ravinnosta.

– Ruokaostoksilla tarvitaan nyt sitä samaa asiaa, suunnitelmallisuutta, jonka puolesta esimerkiksi Martat ovat puhuneet jo vuosikymmenten ajan, hän huomauttaa.

 

Hernepestopasta:

300 g pastaa
2 ps pakasteherneitä (à 200 g)
2 valkosipulinkynttä
1 salottisipuli
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl basilikaa hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
1/2 tl suolaa
1/2 dl rypsiöljyä
1 prk (200 g) kaurafraichea tai ranskankermaa

Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuori ja hienonna valkosipuli ja salottisipuli.
Mittaa puolet herneistä, sipulit, pähkinät, basilika, sitruunamehu, suola ja rypsiöljy tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
Sekoita kaurafraiche tai ranskankerma peston joukkoon.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Lisää hernepesto ja loput herneet pastan joukkoon.

Vinkki! Cashewpähkinät voi korvata auringonkukansiemenillä. Ne ovat edullisia ja sopivat myös pähkinäallergisille.

Ohje: Martat
 

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Shutterstock, Ari J. Vesa ja Martat/Laura Riihelä

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #testi #ilmastointi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku