Muista ajankohtaiset LVI-järjestelmien huollot

Muista ajankohtaiset LVI-järjestelmien huollot

02.11.2020

Talojen LVI-tekniikka kaipaa talven lähestyessä tiettyjä huoltotoimenpiteitä. Huoltotoimet kannattaa teettää ammattilaisilla, jotta toimivuus ja energiataloudellisuus saadaan varmistettua. Kun huoltotoimissa noudatetaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä ympäristöministeriön ohjetta asuinrakennusten korjaushankkeista, työt tehdään näinä poikkeuksellisinakin aikoina turvallisesti.

Lämpö-, vesi- ja ilmastointilaitteiden sesonkityöt kannattaa suorittaa aina ennen lämmityskautta. Kiinteistöjen LVI-järjestelmät ovat melko huoltovapaita, mutta vuodenaikojen vaihtuessa tiettyjä toimenpiteitä on syytä tehdä. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmissä säätöjen ja tiettyjen laitteiden toimintatarkistukset ovat tärkeitä, jotta lämmitysjärjestelmä toimisi häiriöttä talvipakkasilla.

– Nyt alkavat olla viimeiset hetket korjata kiinni jumiutuneet patteriventtiilit sekä päivittää lämmitysjärjestelmän säätöarvot ja käyttöajat, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä muistuttaa.

– Muutenkin on hyvä varmistua järjestelmän toimintakunnosta ennen pakkasia ja samalla tarkastaa, että ne viime talvena havaitut viatkin on korjattu.

Myös sähkölämmössä on hyvä tarkastaa patteritermostaattien toiminta, säätää ilmalämpöpumppu talviasetuksille ja katsoa, että lämpöpatterit ja ilmalämpöpumppu toimivat järkevästi yhteen. Myös märkätilojen sähkökäyttöinen lattialämmitys on hyvä säätää niin, ettei sillä lämmitetä asuntoa, vaan tehdään lattiasta miellyttävä astella paljain jaloin suihkuun.

 

Käyttöajat poikkeavat normaalista

Myös ilmanvaihtojärjestelmät kaipaavat joitakin huoltotoimenpiteitä ilmojen kylmetessä. Lämmön talteenotto on viimeistään nyt kytkettävä toimintaan ja suodattimien vaihto saattaa olla tarpeen. Suodattimet vähintään puhdistetaan keväällä ja syksyllä sekä vaihdetaan tarvittaessa uusiin.

Tänä syksynä ilmanvaihdon teho ja käyttöajat on hyvä miettiä uudelleen, varsinkin jos kotona työskennellään ja oleskellaan muuten aiempaa enemmän ja vaihtaa ilmansuodattimet uusiin.

– Korona-aikana asuintilojen sisäilman laatu korostuu, koska ihmiset viettävät enemmän aikaa kotona. Puhdas ilma ja sopiva lämpötila ovat tärkeitä olipa kotona pysymisen syynä sitten etätyöt tai muu eristäytyminen, Mäkinen toteaa.

– Ilmanvaihdon toimintaan ja ilman laatuun on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota, koska sisäilmaan päätyy ihmisten lisääntyneen kotona olon takia normaalia huomattavasti enemmän epäpuhtauksia.

 

Huollot voi tehdä turvallisesti

Mäkinen korostaa, että erilaiset huolto- ja korjaustoimet voidaan suorittaa turvallisesti. Niitä tarvitaan nyt, eikä niiden siirtoon ole mitään syytä. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö ovat julkaisseet yhdessä ohjeen koronalta suojautumisesta asuinrakennusten korjaushankkeista.

– Ohje on päivitetty 30.9. ja vastaa varsin hyvin nykytilannetta. Ohjeen mukaan toimittaessa suojaetäisyydet, hengityssuojaimet ja käsineet ovat keskeisiä asioita turvallisen toimintaympäristön luomisessa, Mäkinen luettelee.

– Pitää muistaa, että myös työntekijöiden turvallisuus on tärkeää. Toivottavasti kukaan ei pahastu, vaikka huoltohenkilöstö pyytäisikin asukasta joissain tilanteissa siirtymään toiseen huoneeseen.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #testi #ilmastointi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku