Mehumaija höyrystää helposti

Mehumaija höyrystää helposti

20.09.2019

Höyrymehustin eli mehumaija on vaivaton tapa valmistaa mehua kotimaisista omenoista. Lapsuudesta tuttu valmistustapa on yhä käyttökelpoinen, vaikka vitamiinien ja kuitujen säilymisen kannalta se ei olekaan paras mahdollinen tapa.

Monilla pihoilla omenoita on aivan liikaa. Pienikokoisten omenoiden kuoriminen ja perkaaminen säilömistä varten on suuri savotta. Omenamehun höyrystäminen mehumaijan avulla on kuitenkin vaivatonta ja rattoisaa: omenat voi lohkoa mehumaijan kitaan kuorineen ja siemenkotineen. Sitten vain odotetaan.

Höyrymehustin rantautui Suomeen 1950-luvulla Saksasta. Suomalainen teollisuus kopioi nopeasti idean ja kauppoihin ilmaantui Suomessa valmistettuja vaihtoehtoja. Laitteelle keksitty suomenkielinen ilmaisu "mehumaija" on hyötykasvitutkija ja professori Toivo Rautavaaran kynästä. Alumiinista valmistettu höyrymehustin – Mehu-Maija – ilmaantui lähes jokaiseen suomalaiseen kotiin.

Muutama vuosi sitten löysin tätini jäämistöstä ruostumattomasta teräksestä valmistetun höyrymehustimen. Alkuperäisen pahvipakkauksen perusteella sen nimeksi paljastui Mehu-Liisa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetun mehustimen sanotaan kestävän paremmin happamien marjojen ja omenoiden höyrystämistä kuin alumiinista valmistetut laitteet, joilla on taipumuksena syöpyä.

Mehu-Liisaa piti heti kokeilla. Tämä osoittautui mukavaksi puuhaksi.

 

Leppoisaa odottelua

Mehu-Liisaan mahtuu vadillinen lohkottuja omenoita. Ennen lohkomista omenat kuitenkin huuhdotaan – mitään muuta ei tarvitse tehdä.

Höyrymehustimen alin osa on kattila, joka täytetään vedellä. Kiehuva vesi muuttuu höyryksi ja kuuma höyry tiristää omenoista mehun, joka valuu vesikattilan yläpuoliseen osaan. Sieltä mehu valutetaan letkua pitkin astiaan.

Vanhimmat höyrymehustimet eivät välttämättä sovellu induktioliedellä käytettäviksi – asia on syytä tarkistaa ennen puuhaan ryhtymistä.

Omenat voi höyrystää mehuksi ilman sokeria. Kaadoin kuitenkin desilitran verran sokeria omenalohkokeon päälle ennen höyrystämistä. Valmiin mehun voi sokeroida ennen pakastamista maun mukaan.

Aikansa kiehuttuaan mehustimesta voi valuttaa litran verran mehua. Tämä kannattaa kaataa takaisin omenoiden päälle. Tämän sanotaan irrottavan omenoista enemmän makua.

Höyrystämiseen on syytä varata riittävästi aikaa – pari kolme tuntia. Samalla on pidettävä huoli siitä, että vesikattila ei pääse kiehumaan kuivaksi. Vettä joutuu lisäämään muutaman kerran höyrystämisen aikana.

Vadillisesta omenoita syntyy noin kaksi ja puoli litraa laimennettavaa mehua. Mehun määrä tosin riippuu omenoista. Vanhat perinnepuuni tuottavat melko pieniä ja tiiviitä omenoita, joissa ei ole yhtä paljon mehua kuin jalostetuimmissa lajikkeissa.

 


Mehu valuu letkua pitkään keittiöjakkaralle asetettuun astiaan. Yhden maijallisen höyrystäminen tuotti noin kaksi ja puoli litraa laimennettavaa mehua.

 

Teksti ja kuvat: Petri Sallinen


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö  

Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen

Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #lämmitys #valaistus #vapaalla #piha #sähkönsäästö #sähkö #ilmastointi #testi #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #sähköpalo #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #työ #tulevaisuus #kolumni #sähköhammasharja #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #Laskiainen #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku