Mehukasta syksyä runsaasta sadosta
16.09.2022
Tuliko omenasatoa jälleen yli omien tarpeiden ja kaikki mahdolliset omenaherkut on jo tehty? Itse tehtyyn omenamehuun sopivat vielä ylikypsätkin omenat ja kun ottaa mehuprojektin kiireettä, on lopputuloksena huomattava määrä laadukasta mehua. Kokeile myös marja- ja juuresmehuja.
Tuoremehu maistuu parhaalta itse tehtynä. Omaa luovuutta toteuttamalla voi tankata vitamiineja, mineraaleja ja entsyymejä. Mehut eivät korvaa kasvisten syöntiä kokonaan, vaan ovat osa päivän kasvissaldoa. Toki voi hehkuttaa – ” join salaatin”.
Löytyykö kaapistasi aarre nimeltään mehumaija tai mehuliisa? Erilaisia marja-, hedelmä- ja vihannesjuomia voi valmistaa niin mehustimella, tehosekoittimessa kuin mehumaijallakin. Niiden käyttötavat ja lopputulos kuitenkin eroavat hieman toisistaan.
Mehustimet sopivat hyvin koville hedelmille, vihanneksille ja juureksille. Blenderissä voi valmistaa pehmeät smoothiet esimerkiksi marjoista. Perinteisellä mehumaijalla syntyy säilyviä mehuja. Kovin usein sitä ei tule sieltä kaapista ehkä otettua, mutta kun perehtyy mehutietouteen, on mehumaija tai mehuliisa uskomattoman kätevä mehunvalmistukseen.
Mehustimeksikin tätä mainiota laitetta kutsutaan. Voihan sitä kutsua vaikka mehuerkiksi.
Höyryävä vesi kuumentaa marjat, omenat tai juurekset ja irrottaa niistä mehun mehukattilaan. Ihania mehuja saa esimerkiksi mustikoista, puolukoista, viinimarjoista ja kaarnikoista.
Mehumarjoiksi sopivat tuoreet ja hieman ylikypsätkin marjat. Lajikkeita voi sekoittaa keskenään. Yhdestä marjakilosta syntyy noin litra mehua. Mehumaijalla on kätevä valmistaa suuria määriä mehua. Mehutietouteen kannattaa perehtyä.
Sähkömaijalla sujuu kätevästi
Perinteiseen mehumaijaan verrattuna sähkömaija on helppo- ja siistikäyttöinen. Mehuja voi valmistaa jopa ulkona. Hellan ympäristöön ei välttämättä roisku mehua kuten usein käy perinteisen mehumaijan kanssa.
Jos pienikokoisten ja vähän rupsahtaneidenkin omenoiden työstäminen säilömistä varten on suuri savotta, voi omenat lohkoa mehumaijaan siemenkotineen ja kuorineen. Kattila on höyrymehustimen alimpana osana. Tämä täytetään vedellä.
Kuuma höyryksi muuttuva kiehuva vesi työstää mehun omenoista. Tämä valuu vesikattilan yläpuoliseen osaan. Ja letkua pitkin mehu valuu edelleen astiaan.
Puolukkamehu sopii hyvin esimerkiksi riistaruokien kanssa. Myös drinkkeihin puolukkamehu antaa sopivasti kirpeyttä.
Sokerilla tai ilman
Sokeri ei ole välttämätöntä höyrystettävään mehuun. Ennen mahdollista pakastamista valmiin mehun voi vielä sokeroida maun mukaan. Kätevää on esimerkiksi tehdä mehuista erilaisin määrin sokeroituja versioita. Kunhan muistaa merkitä nämä säilytysrasioihin tai pakastepusseihin. Mehu saattaa päätyä myös suoraan aktiivikäyttöön.
Mikään pikajuttu ei mehunvalmistaminen ole. Kiireettömästi puuha on mukavaa ja stressitöntä. Kolmekin tuntia voi vierähtää höyrystämiseen. Veden määrää pitää tarkkailla ja lisätä sitä muutaman kerran.
Pesuvadillisesta omenoita saa vajaat kolme litraa laimennettua mehua. Määrä riippuu omenoiden koosta ja laadusta. Omenalajikkeita voi laittaa myös sekoituksena höyrystymään. Ellei halua tietynlaista nimikkomehua – esimerkiksi ”Mummin oma syysviiru”.
Mehulinko sopii kiireisen käyttöönSähkökäyttöinen mehulinko on mainio juures- ja hedelmämehujen valmistamisessa. Lingottu mehu kannattaa juoda heti. Mehustuksella saa kätevästi lisättyä kasvisten saantia päivittäisessä ruokavaliossa. Oletko kokeillut virkistäviä vihermehuja? Lingossa mehuun joukkoon sekoittuu ilmaa, joka ”hävittää” c-vitamiinia. Linkous on kymmeniä tuhansia kierroksia minuutissa. Porkkanan ja omenoiden sekoituksesta saa todella maukasta mehua. Porkkanan makeus pääsee oikeuksiinsa, kun siitä lingotaan mehua. Punajuuri on ehkä vähän vieraampi mehun raaka-aine, mutta mainio esimerkiksi jonkin marjan kanssa. Mustikka on hyvä monessa yhdistelmämehussa. Mehustimeen soveltuvat esimerkiksi lehtikaali, pinaatti ja selleri. Tuoreyrteillä, kuten mintulla, saa hyvää makua vaikkapa mansikka-lime-mehuun Talvea kohti hitiksi noussut inkivääri on yksi suosituimmista mehustamisen raaka-aineista. Inkiväärishotit ovat haluttuja tavaraa, myös valmistuotteina kaupasta. On hyvä muistaa, että esimerkiksi hedelmämehujen mukana tulee reilusti hedelmäsokeria eli hiilihydraatteja painonhallintaa kurittamaan. Mehupuristimen ja mehulingon käytössä jää iso osa kasvisten hyvää tekevistä kuiduista laitteeseen juures - tai marjamassana. Sitä voi hyödyntää leivonnassa ja ruuanlaitossa. Sämpylätaikinaankin voi ujuttaa lähes mitä vain trendikkäästi. Kun laitetta ostaa, on hyvä perehtyä helppokäyttöisyyteen ja millaiseen tilaan se sopii. Plussaa on myös helppo puhdistettavuus. |
Pihlajanmarja sopii myös mehuihin vaikka omenan kanssa. Kannattaa kuvata myös pihlajanmarjatertut ja omenapuut. Jälkeenpäin kuvista voi tehdä kauniita etikettejä tai kortteja esimerkiksi mehupullon kera lahjaksi.
Omena-Pihlajamarjanmehu
Suurista määristä marjoja ja hedelmiä kannattaa tehdä mehua höyrystämällä ne mehustimella eli mehumaijalla. Marjakilosta tulee noin litra höyrymehua.
Ainekset:
2 kg omenia, 1,5 kg pihlajanmarjoja, 1 kg sokeria/ tai maun mukaan.
Valmistus
Täytä mehustimen vesikattila vedellä. Aseta mehuosa kattilan päälle, varmista että pulloletku on paikallaan ja suljettu. Pane kattila liedelle kiehumaan.
Putsaa pihlajanmarjat. Kuori ja lohko omenat. Pane marjat ja omenat mehustimen siiviläosaan. Ripottele väliin sokeria. Aseta marjaosa mehuosan päälle.
Höyrytä marjoja noin 20 minuuttia. Valuta mehua noin litran verran ja kaada takaisin mehustettavien tuotteiden päälle. Tämä tehostaa mehun irtoamista. Jatka höyryttämistä. Veden tulee kiehua koko ajan tasaisesti.
Kun pihlajanmarjat ovat vaalentuneet ja mehu irronnut myös omenoista, aloita pullotus. Avaa pulloletku. Valuta mehua suoraan puhtaisiin kuumiin pulloihin piripintaan. Sulje pullot heti. Säilytä mehut viileässä.
Vinkki: Kuvaa omenapuu tai pihlajanmarjanterttu ja tallenna kuvat. Tulostamalla kuvat voit taiteilla kortteja tai kauniita etikettejä. Sopii vaikka lahjaksi.
Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Petri Sallinen ja Martat
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.