Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

Kesällä ei kannata lämmittää turhaan

27.04.2023

Lämpötilat ovat kohoamassa ja lämmityksen tarve vähenee. Kesällä lämmitysjärjestelmän voi jopa sulkea. Kannattaa myös tarkastaa mahdollisten jäähdytyslaitteiden asetukset ja kunto, jotta viileää saadaan mahdollisimman energiatehokkaasti.

Lämmitys kannattaa kytkeä kesäksi kokonaan pois päältä, silloin kun se on teknisesti mahdollista. Tämä koskee kaikkia lämmitysmuotoja, myös sähkö- ja kaukolämmitystä, vaikka järjestelmässä on säädöt ja termostaatit.

Poiskytkennällä varmistetaan, ettei lämmitysjärjestelmä kytkeydy päälle, kun todellista tarvetta ei ole. Erityisesti pitää varoa tilannetta, jossa samaan aikaan sekä jäähdyttää että lämmittää. Jotta lämmityksen säädöt ja katkaiseminen tehdään oikein ja energiatehokkaasti, on jokaisen hyvä tuntea oma lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmänsä.

Vaikka lämmitysjärjestelmä säätyy ulko- ja sisälämpötilojen mukaan, saattaa kesälläkin olla jossain lämpöpatteri, joka vahingossa kytkeytyy päälle, vaikka todellista tarvetta ei ole.

 

Ilmastoinnissakin on kesäsäädöt

Kun rakennuksessa tai asunnossa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, käännetään myös ilmanvaihtokoneen jälki- ja esilämmitys kokonaan pois kesän ajaksi. Kun kesällä tarvitaan enemmän jäähdytystä, ei ylimääräistä lämpökuormaa kannata kerätä asuntoon esimerkiksi yön viileinä tunteina. Silloin kannattaa päinvastoin pyrkiä alentamaan päivällä kohonnutta lämpötilaa ulkoa saatavalla viileämmällä ilmalla.

Ilmavaihtokonetta kannattaa käyttää yöaikaan sisäilman jäähdyttämiseen. Kesäöinäkin ulkolämpötila laskee reilusti päivästä ja tätä viileää ilmaa voidaan puhaltaa asuntoa jäähdyttämään, ohittamalla lämmöntalteenotto koneistossa.

On tärkeää tuntea oman ilmastointilaitteen toiminta ja sen säädöt, kuten lämmöntalteenoton ohittaminen kääntämällä laite kesäasentoon tai hankkimalla erillinen kesäkenno. Jos käyttöohjeita ei ole tullut luettua, kannattaa ne kaivaa esille.

 

Lisälämmitysjärjestelmät kannattaa huomioida

Jos kodissa on ilmalämpöpumppu lisälämmitysjärjestelmänä, kytketään myös se pois lämmitystoiminnolta. Viilentämiseenkin ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää, vasta kun muut keinot eivät riitä. Esimerkiksi säle- ja muut verhot estävät päivällä kodin lämmön kohoamista ja lämpötilaa voi laskea tuulettamalla viileimpinä vuorokauden tunteina.

Ilmalämpöpumppu on hyvä keino viilentää asuntoa ja myös lämpöyhtiön kaukokylmäpalvelut lisääntyvät taajama-alueilla.

Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä on energiatehokasta välttää automaattiasentoa ja kytkeä pumppu jäähdytyskäytölle. Ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää vain kotona oltaessa. Pumppu viilentää rakennuksen nopeasti, joten sitä ei ole syytä jättää päälle esimerkiksi työpäivän ajaksi tai muuten kodin ollessa tyhjillään.

 

Näin toimit kaukolämpötalossa

Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä kannattaa myös säätää ja katkaista kesää varten. Tämän voi tehdä esimerkiksi lämmityksen säästökäyristä tai helpommin käyttämällä kesäsulkua.

Kun lämmitysjärjestelmän kiertovesipumppu sammutetaan, on sitä hyvä pyörittää säännöllisesti, jotta riski jumiutumisesta pienenee. On myös mahdollista, että kiertovesipumpun pystyy säätämään pienemmälle teholle.

Jos lämmitysverkostolle ja lämpimälle käyttövedelle on yhteinen varaaja, on se hyvä kytkeä kesäkäyttöasentoon. Näin voi olla esimerkiksi kohteissa, joissa lämmitysvesi lämmitetään sähköllä.

Kesäkäyttöasennossa alaosaa lämmittävät alavastukset ovat yleensä poissa päältä. Kesällä lämpimän käyttöveden tuottamiseen riittää tällaisessa yhteisvaraajassa ylävastuksen päällä pito. Varaajan lämpötilaa voi kesäajaksi laskea myös 65–75 asteeseen.

Kaukolämpökohteissa lämpimän käyttöveden tuotanto jää yleensä päälle, vaikka lämmityksen kesäsulut suljetaan. Jos lämmitysjärjestelmän käyttö ja säästö ei ole tuttua, kannattaa pyytää ammattilainen opastamaan. Taloyhtiöissä on hyvä valvoa, että huoltoliike hoitaa kesäsäädöt kuntoon.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Shutterstock

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona  

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi

Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #ilmastointi #testi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku