Ilmaston ja ympäristön puolesta

Ilmaston ja ympäristön puolesta

02.10.2020

Käyttämällä energiaa järkevästi hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme myös muita ympäristövaikutuksia. Ensi viikolla, 5.–11.10.2020 vietämme taas energiansäästöviikkoa. Energiansäästöstä kannattaa tehdä ympärivuotinen tapa niin kotona, liikenteessä, koulussa kuin töissäkin.

Energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja lukuisat keinot tehostaa energiankulutusta sekä saavuttaa säästöjä niin työpaikoilla, kouluissa, liikenteessä kuin kotonakin.

Tänä vuonna Energiansäästöviikolla etsitään energiasyöppöjä. Energiasyöpöt napsivat huomaamattomasti ison siivun energiakakusta ja tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle.

Lymyileekö sinunkin työpaikallasi, koulussa tai kodissa sellainen? Ruokitko tietämättäsi energiasyöppöä? Nyt on aika napata energiasyöpöt! Osallistu mukaan Energiansäästöviikkoon ja lähde syöppöjahtiin!

 

Tutustu energiavarttiin

Tule tunnistamaan energiasyöpöt pelilliseen Energiavarttiin tiistaina 6.10., klo 14.15. Verkkovisa mittaa tietämystä ja opettaa energiansäästöstä.

Yhteisen Energiavartin jälkeen tietovisa on pelattavissa koko Energiansäästöviikon ajan. Voitte suunnitella ajankohdan niin kotona kuin töissä teille parhaiten sopivaan aikaan ja ottaa askel kohti järkevää energiankäyttöä.

Tutustu ja ilmoittaudu energiavarttiin täältä.

Jokapäiväisellä ruualla ympäristövaikutuksia

Tutustu myös kestäviin ruokavalintoihin. Jokapäiväisellä ruoallamme on merkittävä ympäristövaikutus, niin kotona kuin työpaikoilla. Työpaikoilla kannattaa kampanjoida myös henkilöstölle vähemmän ympäristöä kuormittavien ruokavalintojen puolesta.

Muistuta myös ruokahävikin välttämisestä – jokainen suomalainen kantaa kotoa 5 kassillista alkujaan syömäkelpoista ruokaa roskiin. Ilmastoystävällinen työpaikkalounas tai ruokalan biojätepunnitus ovat helppoja tapoja herätellä.

Lataa ruokapöytiin ruokahävikkiherättäjämme Saa syödä -sivustolta.

Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, reseptihaku ja annoslaskuri www.saasyödä.fi

Testaa myös tunnetko erilaiset lamput ja niiden kierrätyksen.

 

Aktiivisesti myös taloyhtiössä

Taloyhtiöissä voi myös tutkia haukkaako energiahukka kolmanneksen energiasta taloyhtiössä? Se voi merkitä, että jopa 10 prosenttia taloyhtiön rahoista menee suoraan suden suuhun.

Järkevä energiankäyttö on asukkaiden yhteinen asia, joka vaikuttaa asumiskustannuksiin ja -viihtyisyyteen. Energiankulutuksen seuranta ja säästötoimiin ryhtyminen on kuitenkin pitkälti aktiivisen hallinnon tai asukasryhmän työtä. Taloyhtiöön voi esimerkiksi perustaa ryhmän, joka tutustuu yhdessä taloyhtiön energiankäyttöön ja säästöpotentiaaliin.

– Onko taloyhtiössäsi peto irti? Tee Energiahukka-testi ja tutustu rahanarvoisiin vinkkeihin ja toimenpideohjeisiin hukan häätämiseksi Energiahukka-verkkosivustolla.

– Energiaekspertin aineisto on tuhti tietopaketti taloyhtiön energia-asioista aktiiviselle asukkaalle ja taloyhtiön hallitukselle. Energiaeksperttitoiminta

– Miten voit edistää sähköautojen latauspisteiden rakentamista taloyhtiössä? Ota asia haltuun, lataa opas kiinteistöjen latauspisteistä.

– Sisä- ja ulkovalaistuksen uusiminen tuo säästöjä taloyhtiölle ja lisää viihtyisyyttä. Tutustu vinkkeihin ja taloyhtiön valaistusoppaaseen: Taloyhtiön valaistus -opas


Kuva: Scanstockphoto

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #testi #ilmastointi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku