Älyuunien uusi uljas aika

Älyuunien uusi uljas aika

02.12.2019

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Uuden ja vanhan uunin ja lieden ero voi olla kuin yöllä ja päivällä. Nihkeästi uunin uumeniin työnnettävä uunipelti tai höyrystynyt ja jäykkä lapsilukoton uuninluukku on monessa kodissa jo historiaa.

Uusi uuni ja liesi kannattaa valita harkiten. Valinnanvaraa markkinoilla on paljon. Energiatehokkuuden lisäksi moni tähyää varustelemaan myös älykotiaan, joten erilaisia sovelluksia tukevat kodinkonelaitteet on hyvä huomioida.

Mikäli älykoti ei ole juuri itselle sopivin vaihtoehto, ei uunia kannata hankkia ominaisuuksilla, joille ei ole käyttöä. On tärkeää, että kotikokki hankkii nimenomaan omaan ja perheen käyttötarpeeseen sopivan uunin.
 

Wifi-yhteys apuväline

Wifi-yhteys on myös mainio apuväline. Uunia voi valvoa ja hallita erilaisilla sovelluksella missä ja milloin vaan. Miltä tuntuisi valmistaa vaikkapa etäohjattu makaronilaatikko?

Sovelluksilla onnistuu monen tuotemerkin uunin esilämmitys, lämpötilan tarkistus, paistoajan ja lämpötilan säätö sekä hyvin tärkeä virran sulkeminen.

Uunin asetukset voi ohjelmoida myös ennakkoon ja automatisoida ruuan valmistus. Ei ole hullumpaa sekään, että sovellus auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Tosin, jos kotikokki tuli maustaneeksi liian kipakasti ruokaa, ei mikään sovellus pysty tilannetta korjaamaan. Monessa kotitaloudessa on tuskailtu uunin ahtautta. Esimerkiksi ison joulukinkun sovittelu uunipellille voi olla hankalaa tai uuniin voi kerralla mahtua vain yksi uunivuoka.

Taloudellista ja kätevää on valmistaa kerralla esimerkiksi laatikkoruokia pakastimeen säilöttäväksi.
 

Tuskainen puhdistus jää historiaan

Uunin puhdistaminen on työläimpiä kodin siivoushommia. Yli kiehunut pata ja karstoittunut uuni vaativat paljon puhdistusaineita.

Uunin sisäpuolen voi myös pitää puhtaana kätevästi ilman kuurausta tai kalliita puhdistustuotteita. Pyrolyysipuhdistus lämmittää uunin sisäpuolen, jolloin kaikki rasva ja ruuanlaitosta jääneet jäämät palavat pois.

Uunin sisäpinta tulee tahrattomaksi ja vain hieman tuhkaa on pyyhittävä pois ennen seuraavaa käyttöä.

Uunien hintahaarukka on 300–1500 euroa. Liedelliset uunit maksavat 250–900 euroa.




 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Freepik ja valmistajat
 

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #hyvinvointi #valaistus #vapaalla #sähkönsäästö #piha #sähkö #testi #ilmastointi #lämmitys #sisustus #puutarha #kaukolämpö #aurinko #sähköpula #osaaminen #energiantuotanto #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #sähköpalo #tulevaisuus #työ #kolumni #sähköasennukset #sähkögrilli #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #hiilijalanjälki #sahkolasku