Suuri osa siirtolaskusta on veroa

Suuri osa siirtolaskusta on veroa

26.02.2021

Valtio perii sähköstä veroa. Verot ovat 25 vuoden ajanjaksolla eniten sähkön kokonaiskustannuksia nostanut osuus. Tästä huolimatta ei veroista juurikaan puhuta. Miksi? Verot ovat ilmeisesti jääneet monelta huomaamatta, koska verot lisätään sähkönsiirtolaskuun valtiolle tuloutettavaksi.

Suomessa toimii 77 verkkopalveluyhtiötä erilaisissa ympäristöolosuhteissa. Ympäristön haasteiden mukaan on yhtiöiden sähköverkon huolto-, kunnossapito- ja uudistustöissä selviä eroja. Kun kaupunkiyhtiöillä sähköverkon pituus asiakasta kohden on keskimäärin 16 metriä, on se haja-asutusalueen yhtiöillä keskimäärin 395 metriä, harvaan asutuilla alueilla vielä paljon enemmän.

Yhteistä kaikille yhtiöille on toiminta kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä, takaamassa sähkösaanti asiakkailleen.

Pitkistä sähkönsiirtoyhteyksistä ja haastavista ympäristöolosuhteista huolimatta suomalainen sähkönsiirto on kansainvälisesti verraten varmaa ja kohtuuhintaista. Verkkopalvelun hinnoittelukuvaa sekoittaa usein yhtiöiden perittäväksi määrätty sähkövero, johon lasketaan päälle myös arvonlisävero.

Kun viimeisimmän tilastoidun 20 vuoden aikana on sähkön siirtohinta noussut tilastoinnin mukaan sähkölämmittäjällä 55 prosenttia, verojen osuus on noussut 265 prosenttia. Tässä laskelmassa on veroihin laskettu sähkövero arvonlisäveroineen sekä verkkopalvelun arvonlisävero. Verojen osuus siirtolaskusta on sähkölämmittäjille verkkopalvelulaskun loppusummasta reilusti yli puolet.

Hinnanmuutosten selvittämisen pohjana on käytetty lähteenä Energiaviraston ja verottajan tilastoja.

 

Mikä on sähkövero?

Sähköveroa kannetaan kaikesta sähköstä sen tuotantotapaan katsomatta. Sähkön vero, kannetaan lisäveron muodossa, eikä se perustu sähkön tuottamisessa käytettyjen polttoaineiden hiilisisältöön.

Sähköveroa peritään sähkön kulutuksen mukaan. Kotitaloudet, maa- ja metsätalous, palvelutoiminta ja monet muut yritykset maksavat sähköveroluokan I veroa. Edullisempaan II veroluokkaan kuuluvat valmistava teollisuus, kaivostoiminta, louhinta ja ammattimainen kasvihuoneviljely.

Teollisuuden sähköverokanta on matala ja se ei tuo suuria tuloja valtiolle. Korkeamman veron piirissä oleville, kuluttajille ja palvelualoille sähkövero on merkittävä tekijä, jonka muutokset tuntuvat ja näkyvät suoraan kotitalouksien verkkopalvelulaskussa ja esimerkiksi palvelujen hinnassa.

 

Sähkövero noussut 450 prosenttia

Sähköveroa ja siihen päälle laskettavaa arvonlisäveroa on peritty vuoden 1997 alusta lähtien. Valtiovalta on määrännyt verkkoyhtiöt toimimaan veronkantajina, siksi sähkövero ja sen päälle laskettava arvonlisävero peritään verkkopalvelulaskussa.

Arvonlisäverollinen sähkövero on noussut verottajan tilaston mukaan veron voimaantulon jälkeen 450 prosenttia. Vero on noussut kuin huomaamatta merkittäväksi osaksi verkkopalveluyhtiön laskua.

Sähköveron periminen on verkkopalveluyhtiöille verottajalle tuloutettavaa rahaa, joka tuo yhtiöille myös kustannuksia rahansiirtojen, valvonnan, laskennan ja kirjanpidon muodossa.

Sähkön siirtämisestä ja verkkopalvelusta laskutettaessa on summassa arvonlisäverollisen sähköveron lisäksi myös verkkopalvelun summaan laskettava arvonlisävero, joka nostaa verojen osuutta kokonaislaskusta.
 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #vapaalla #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #työ #ilmastonmuutos #tulevaisuus #laiteuutuudet #osaaminen #resepti #puutarha #sähköinen liikenne #kesämökki #kodinkone #sähkönsiirto #hyvinvointi #energiantuotanto #ympäristö #lämpö #piha #kaukolämpö #energiapolitiikka #sähköauto #lämmitys #ilmastointi #hiilijalanjälki #aurinko #valaistus #tekoäly #testi #sisustus #astettaalemmas #energiansäästö #sähköpula #aurinkopaneeli #toimitusvarmuus #datahub #ystävänpäivä #sähkönsäästö #pääsiäinen #Laskiainen #sähköuto #sähköasennukset #sähkövero #kilpailut #sahkolasku