
Laskiaispulla pursuaa uudella tavalla
12.02.2025
Perinteinen laskiaispulla on säilyttänyt suosionsa, mutta saanut rinnalleen myös haastajia. Mantelimassan tai hillon sijasta talviherkun voi täyttää esimerkiksi nutellalla, pistaasilla tai suklaalla.
Laskiaispulla on in. Sesonki on pidentynyt, ja laskiaispullat saattavat ilmestyä pienempienkin kauppojen hyllyille jo vuodenvaihteessa. Runebergin torttu on jäänyt sesonkileivonnaisten kilpailussa monta kierrosta jälkeen.
Perinteitä arvostavan laskiaispullan ystävän tärkein kysymys kuuluu yhä: laskiaispulla mantelimassalla vai hillolla? Meistä useimpien valinta on hillo, ainakin kauppojen myyntitilastojen perusteella. (HS 11.2.2024).
Marttojen kotitalousasiantuntija Ella Totro kertoo, että hän saattaa itse tehdä pullia, joissa on sekä hilloa että mantelimassaa, tämä on aivan sallittua.
Laskiaispullien maailma on muutenkin entistä moninaisempi:
– Trendikahvilat kilpailevat nykyään toinen toistaan erikoisemmilla laskiaispullilla. Monet ovat innostuneet tekemään kokeiluja myös kotikeittiössä.
Uusia makuja ja muotoja
Laskiaispullan täytteenä voi olla vaikkapa kaakao- ja hasselpähkinälevite nutellaa, pistaasia tai suklaata.
– Kermavaahdon sekaan voi murentaa tai sulattaa jo ennen vatkaamista vaikkapa geishan, dumlen tai pätkiksen palasia. Pullaan saattaa sopia myös hedelmäinen täyte, esimerkiksi passionhedelmä, Totro vinkkaa.
Korvapuusti ja laskiaispulla ovat saaneet yhteisen lapsen: laskiaispuustin. Havaintoja on myös laskiaispitkoista ja jopa laskiaiscroissanteista.
– Korvapuustit voi paistaa silikoniastioissa, jotta niistä tulee muodoltaan tarkoitukseen sopivia. Laskiaispullapitkoon kannattanee valita jokin nutellan kaltainen hieman kiinteämpi täyte, joka ei pursua liikaa, kun pitkoa leikataan.
Vaivaa ja anna kohota kunnolla
Laskiaispullista saa näyttäviä ja kuohkeita, kun taikinaa jaksaa vaivata tarpeeksi ja sen antaa kohota kunnolla kahteen kertaan. Taikinaan on hyvä käyttää puolikarkeita vehnäjauhoja, joista syntyy hyvä sitko. Jauhoja ei kannata laittaa liikaa.
– Koko taikina saisi kohota liinan alla vedolta suojassa kolmen vartin tai tunnin ajan. Sitten, muotoilun jälkeen, pullat voisivat kohota vielä toisen vajaan tunnin ajan ennen uunia.
Gluteenittomia pullia leivottaessa käytetään luonnollisesti gluteenittomia jauhoja. Hiivan sijasta kohotus kannattaa tehdä psylliumilla, joka tuo gluteenittomaan taikinaan sitkoisuutta. Mikäli pullia tarvitaan vain vähän, valmistaikina on näppärä vaihtoehto.
Vegaaniset pullat syntyvät helposti, kun kananmunan korvaa rypsiöljyllä tai leivontamargariinilla – ja kermavaahdon vispautuvalla kaurakermalla.
Siistiä – vaikka vähän suttaisikin
Palataanpa vielä pursuiluun. Joidenkin mielestä kokonaiselämykseen kuuluu, että laskiaispullan täytettä on lopulta myös sormissa ja nenänpäässä. Vaan onko asiantuntijalla neuvoa, miten laskiaispullan voisi syödä sivistyneemmin?
– Itse syön laskiaispullan niin, että irrotan ensin pullan hatun ja dippaan sitä täytteeseen. Tämän jälkeen etenen kohti loppupullaa. Mutta kukin tyylillään, Totro naurahtaa.
Laskiaispullasta on moneksiKristillisessä perinteessä laskiaisen jälkeen alkaa pääsiäistä edeltävä paaston aika. Laskiaisena on kuitenkin vielä mahdollisuus herkutella. Laskiaispulla voi liittyä ajatuksissamme myös esimerkiksi lapsuuden talviin, pulkkamäkeen ja höyryävän kuumaan kaakaoon. Laskiaispulla, täytteenään mantelimassa ja kermavaahto, syntyi Ruotsissa 1800-luvulla. Suomeen pulla rantautui kuitenkin kunnolla vasta 1960-luvulla. Koska mantelimassa oli kallista, valtaosa suomalaisista valitsi herkkuunsa hillon. Laskiaiseen kuuluu olennaisesti tietty karnevalistisuus. Sama henki näkyy myös laskiaispullan runsaudessa ja moninaisuudessa. Laskiaispullan ympärille on syntynyt jopa omia oheistuotteita. Netistä löytyy esimerkiksi laskiaispullateemaisia alusvaatteita, rintaliivejä, vyölaukkuja sekä korvakoruja. |
Anna pullien kohota kunnolla kahteen kertaan ennen uunia.
Laskiaispulla
noin 20 pullaa
5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
noin 14–15 dl vehnäjauhoja
noin 150 g margariinia
Voiteluun: kananmunaa
Pinnalle: raesokeria tai tomusokeria ja mantelilastuja
Täytteeksi: mansikka-/vadelmahilloa, kermavaahtoa ja mantelimassaa
Varaa kaikki taikinan aineet huoneenlämpöön hyvissä ajoin.
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon/veteen. Sekoita joukkoon suola, sokeri ja kardemumma.
2. Lisää jauhoja vähitellen, aluksi kevyesti vatkaten. Alusta taikina hyvin vaivaten ja jauhoja lisäillen.
3. Sekoita joukkoon sulatettu rasva, kun olet käyttänyt noin 2/3 jauhoista.
4. Peitä taikinakulho liinalla ja nosta se lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna nousta noin kaksinkertaiseksi.
5. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat.
6. Pyörittele paloista pullia uunipellille leivinpaperin päälle ja anna niiden kohota hyvin liinan alla.
7. Voitele pullat kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria tai halutessasi mantelilastuja. Jos ripottelet valmiiden pullien pinnalle tomusokeria, raesokeria ei tarvitse käyttää.
8. Paista pullia 220°C:ssa 12–15 minuuttia riippuen pullien koosta.
9. Leikkaa jäähtyneiden pullien yläosat kanneksi ja täytä pullat haluamallasi täytteillä.
10. Nosta pullan yläosa eli hattu päälle. Jos et käyttänyt raesokeria, niin siivilöi tomusokeria pinnalle.
11. Nauti kuuman kaakaon kera.
Ohje: Martat
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Martat, Lehtikuva ja Rodeo
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#hyvinvointi #kotona #sähköhammasharja
Säännöllinen hampaiden harjaus kannattaa aina
Paras hammasharja on sellainen, johon on varaa ja jota tulee käytettyä päivittäin. Sähköhammasharjat ovat puhdistustuloksen näkökulmasta tehokkaampia kuin käsiharjat.

#energiantuotanto #kaukolämpö #toimitusvarmuus
Suomalainen sähkön- ja lämmöntuotanto puhdasta
Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat edelleen viime vuonna. Puhtaan sähkön osuus kaikesta tuotetusta sähköstä oli 95 prosenttia. Myös kaukolämmön tuotannossa päästöt vähenivät edelleen 19 prosenttia ja maamme suosituin lämmitysmuot...