Joulu – ihanien leivonnaista aikaa

Joulu – ihanien leivonnaista aikaa

18.11.2024

Nyt on ihanien leivonnaisten aika. Maistuisiko sinulle piparit, sahramipullat, halko tai tuhti stollen? Vanha tuttu pappilan hätävarakin on aina yhtä herkullinen yllättäjä.

Kiireisimmät hankkivat joululeivonnaiset tunnelmallisista myyjäisistä tai torikauppiailta, mutta itse tehdyssä on sitä jotakin. Ne tuovat tuoksuja, joulun odotusta ja yhteistä tekemistä kotiin.

Muutama joulun suosikkileivonnainen valmistetaan jo paria viikkoa ennen joulua – portaistettu keittiöpuuhastelu onkin kotikokille armollista. Samalla saa rauhassa nauttia joulunajan valmisteluista.

Kotikokin kannattaa panostaa monitoimikoneeseen, jolloin erilaisten taikinoiden sekoittaminen käy vaivatta ja nopeasti. Myös hyvät vuoat ja esimerkiksi blenderi ovat käteviä joulukokin apulaisia.

 

Tuhtia ja täyttävää

Stollen on saanut nimensä todennäköisesti painonsa ja ulkonäkönsä perusteella muinaisyläsaksan sanasta stollo, joka tarkoittaa pylvästä tai tolppaa. Samaa tuhtia ulkonäköä edustaa myös joulupöydästä tuttu Ranskasta rantautunut ”halko”.

Ruotsista ovat löytäneet tiensä Suomeen sahramipullat. Ruotsissa ne ovat nimiltään lussekatter, lussebullar tai saffranskusar. Muoto näillä herkuilla on kuin enkelin kiharat ja ne leivotaan perinteiseen tapaan Lucian päivän aamuksi. Kranssikaunotar saa värinsä sahramista. Näiden pullien salaisuus ja makumaailma tulee täytteestä eli appelsiinimarmeladista, mantelimassasta, rusinoista ja kanelista. Kauniin kranssimaisen pullan voi koristella vielä tomusokerilla. Tomusokeri onkin talviajan hyvä ja riittoisa hankinta viimeistelemään herkkuja.

Stollen on varsin mehevä ja täyttävä, sillä pullataikinaan laitetaan runsaasti kuivahedelmiä, mantelimassaa ja cocktail-kirsikoita. Monesta pullasta löytyy erilaisia ohjevariaatioita myös vegaanin iloksi. Gluteeniton vaihtoehto on myös hyvä huomioida vieraspöydässä, jos on kartoittanut vieraiden mahdollisia allergioita etukäteen. 

 

Herkkuja maailmalta

Monen joulupöydässä kinkku on yhä kunkku ja etenkin suolaiset joulunajan antimet pidetään melko perinteisinä. Pikkuhiljaa kuitenkin uudet maut ovat valloittaneet joulupöydän – esimerkiksi monelle bataatti kuuluu jo ehdottomasti joululaatikoiden suosikkeihin.

Jälkiruoassa irrotellaan sitten enemmän ja nautitaan kansainvälisestä ruokakulttuurista. Näitä herkkuja ovat esimerkiksi stollenin ja pavlovan ohella pannacotta, paahtovanukas ja tiramisu. Moneen herkkuun löytävät vielä piparkakutkin lisämaun antajiksi, samoin glögi tai omenoista talvilajikkeet.

 

Kuivata myös itse hedelmiä

Moniin pulliin tai joulunajan kakkuihin käytetään kuivattuja hedelmiä. Näistä puolikuivatut ovat säilyttäneet värinsä ja hapokkuutensa paremmin. Uunissa tai kuivurilla voi kuivattaa myös itse hedelmiä ja ottaa niitä mukaan vaikka talven retkille.

 

Suklaata ja pähkinöitä

Joulupullat ovat usein myös suklaisia. Karpaloilla ja puolukoilla saadaan makuun kivasti kirpeyttä.

Kauniin talvisen sävyinen on esimerkiksi vaalea valkosuklaamutakakku. Pakkasen marjasatoa ja vaniljakastiketta voi käyttää koristeena.

Aikuiseen makuun saattaa olla myös rehevä viskikakku, jossa on varsinainen aarteisto – eli saksanpähkinöitä, hasselpähkinöitä, kuivahedelmiä, viikunoita, appelsiininkuorta, rusinoita sekä paljon erilaisia mausteita. Kaneli, inkivääri ja kardemumma ovat ehkä tunnetuimmat, mutta vanha suositus on myös korianterinsiemenet.

Myös taatelikakku erilaisilla variaatioilla on aina mehevä. Ja etenkin nuorten aikuisten suosikki, mehevä banaanikakku. Siihen sopivat mainiosti väsyneemmätkin banaanit, ja maku vain paranee.

 

Keksit ja muruset hyötykäyttöön

Pappilan hätävara on helppo ja nopea jälkiruoka, joka syntyy käden käänteessä. Keksien, pehmeän kerman, mascarponevaahdon ja happamien puolukoiden tai muiden marjojen yhdistelmä tekee pappilan hätävarasta klassikkojälkiruoan.

Hätävaran valmistaa niistä aineksista, joita kotoa sattuu löytymään. Pieni raita kinuskikastiketta viimeistelee nautinnon. Perinteisten korvapuustien täytteeksi sopii myös piparkakkutaikina, karpalot, fariinisokeri ja kaneli. Kannattaa tutustua myös bostonkakkuun ja kristallipulliin. Usein yhtä perustaikinaa voi käyttää usean eri leivonnaisen ”pohjana”.

 


Stollen kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jopa viikkoja ennen, ja säilyttää jääkaapissa.
 

Saksalainen stollen joulupulla

Stollen on perinteinen saksalainen joululeivonnainen, jossa maistuvat kuivatut hedelmät. Stollen kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jopa viikkoja ennen, ja säilyttää se jääkaapissa.

Ainesosat:

1½ dl Valio maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1 tl kardemummaa
½ rkl sitruunamehua
50 g (1 dl) mantelilastuja
100 
Valio voita

Täyte:

1 pussi (60 g) korintteja
1 dl rusinoita
1 pussi (65 g) sukaatteja

Voiteluun:

100 g Valio voita
Pinnalle tomusokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää puolet sokerista ja alusta jauhot joukkoon. Kohota kaksinkertaiseksi.

Lisää loppu sokerista ja muut aineet, voi sulatettuna. Alusta uudelleen ja kohota.

Kauli kohonnut taikina sentin paksuiseksi levyksi. Levitä puolet hedelmistä levyn toiselle puoliskolle. Taita toinen taikinapuoli hedelmien päälle. Toista kaulinta ja lisää loput hedelmät koko taikinalevylle. Rullaa kuin kääretorttu. Jätä sauma alapuolelle. Kohota noin 20 minuuttia leivinliinalla peitettynä.

Voitele voisulalla. Paista 200 asteessa noin 30 min. Voitele paistamisen aikana voisulalla. Voitele vielä kypsä leivonnainen voisulalla. Anna jäähtyä.

Siivilöi pinnalle runsaasti tomusokeria. Säilytä joulupulla folioon käärittynä viileässä. Joulupulla on parhaimmillaan noin kolmen viikon kuluttua valmistuksesta.

Resepti: Valio

 

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Rodeo ja Valio

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#kilpailut  

Pelaa ja voita

Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

#sähköauto #sähköinen liikenne  

Myös raskas liikenne sähköistyy

Samalla kun sähköautojen osuus on kivunnut noin 10 prosenttiin autokannasta, on myös raskas liikenne sähköistymässä. Sähköbussit, sähköpakettiautot, sähkökuorma-autot ja sähkörekat ovat jo osa suomalaista henkilö- ja tavaraliikennettä.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #vapaalla #energiatehokkuus #energiavinkki #turvallisuus #sähkö #kolumni #sähköverkko #verkkopalvelu #viihde-elektroniikka #työ #ilmastonmuutos #tulevaisuus #laiteuutuudet #osaaminen #resepti #puutarha #sähköinen liikenne #kesämökki #kodinkone #sähkönsiirto #hyvinvointi #energiantuotanto #ympäristö #lämpö #piha #kaukolämpö #energiapolitiikka #sähköauto #lämmitys #ilmastointi #hiilijalanjälki #aurinko #valaistus #tekoäly #testi #sisustus #astettaalemmas #energiansäästö #sähköpula #aurinkopaneeli #toimitusvarmuus #datahub #ystävänpäivä #sähkönsäästö #pääsiäinen #Laskiainen #sähköuto #sähköasennukset #sähkövero #kilpailut #sahkolasku