Energia-ala tarvitsee vakaan toimintaympäristön
11.09.2020
Viime aikoina on törmätty erilaisiin tuentarpeisiin monilla toimialoilla. Vuosittain noin 2,5 miljardin investoinnit puhtaaseen tuotantoon ja energian jakeluun tekevä energia-ala kaipaa vakaata toimintaympäristöä, ei tukia. Energia-alan investointien summa vastaa noin kahta paperitehdasta, joten kansallisesti ei ole kyse pienistä asioista.
Energia-ala on panostanut jo vuosia puhtaaseen tuotantoon ja on sitoutunut jatkamaan investointeja, kunhan päättäjät pitävät toimintaympäristön vakaana. Toimintaympäristön vakaus on tukia tärkeämpi elementti alan siirtyessä puhtaaseen sähkön ja lämmön tuotantoon.
Energia-alan investoinnit tehdään hiilineutraalin tulevaisuuden mahdollistamiseksi, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.
Summat ovat suuria, ja ne kohdentuvat tasapuolisesti maan eri osiin. Keskeisintä on johdonmukainen ja pitkälle ulottuva näkymä toimintaympäristöstä. Tämä on hallituksemme keskeisin energiapoliittinen tehtävä.
Elvytysresurssit pitää suunnata sinne, missä päästöjen vähentäminen on haastavampaa, eikä puhdasta teknologiaa ole vielä olemassa.
Päättäjien on hyvä ymmärtää, että kaavailtu polttoaineverojen korotus pitää toteuttaa porrastetusti vaalikauden aikana hallitusohjelman mukaisesti. Energia-alan investointien sykli vaihtelee parista vuosikymmenestä jopa sataan vuoteen. Hallitusohjelmasta poikkeaminen olisi lyhytnäköistä ja nakertaisi yritysten luottamusta poliittisesti sovittuihin asioihin, joihin investoinnit perustuvat, Leskelä jatkaa.
Investoinnit pystytään tekemään ilman julkista tukea
Eri toimialojen päästövähennykset perustuvat sähkön käytön lisäämiseen. Sähkön kysyntä tulee nousemaan. Energia-ala kykenee tekemään tarvittavat investoinnit ilman julkista tukea. Elvytysrahoja ei tarvita vauhdittamaan tuotantoon suuntautuvia investointeja poikkeustilanteessakaan. Tuet on syytä kohdentaa tutkimukseen ja uusien teknologioiden pilotointiin.
– Energia-alalta odotetaan valtavia investointeja hiilineutraalin tulevaisuuden mahdollistamiseksi, Leskelä sanoo.
– Investointien tekijät tarvitsevat näkymän energiaverojärjestelmän tulevaisuudesta. Tämän takia odotamme moneen kertaan luvatun pitkän aikavälin tiekarttatyön käynnistymistä energiaverotuksen tulevaisuudesta, jatkaa Leskelä.
Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.
Pelaa ja voita
Vastaa sähkövisaan tai täytä sähköinen ristikkomme. Visan vastaukset löydät lukemalla tämän uutispohjan juttuja. Uusi visa ja ristikko ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja on avoinna aina noin kaksi kuukautta ilmestymisen jälkeen.